Polisen utreder fyra argentinska spelare efter skandalmatchen – Fifa-chefen kallar situationen "helt galen"

Lionel Messi lämnar planen efter en avbrutna matchen mot Brasilien. Bild: Andre Penner / AP Photo

Stormatchen mellan Brasilien och Argentina i det sydamerikanska VM-kvalet blev en farsartad tillställning. Nu startar Fifa en utredning och Tottenham vill bötfälla sina landslagsspelare. – Det är galet, men vi måste ta itu med det, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

Söndagens match avbröts efter bara några minuter sedan företrädare för Brasiliens hälsomyndighet Anvisa tagit sig in på planen.

Nu uttalar sig Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande om händelsen.

– Vi såg vad som hände i matchen mellan Brasilien och Argentina. Två av Sydamerikas mest fantastiska lag. Det är galet, men vi måste ta itu med de här utmaningarna, de här problemen som kommer ovanpå coronakrisen, säger ordföranden Gianni Infantino.

Bakgrunden var att fyra argentinska spelare, varav tre i startelvan, med sin bas i England ska ha ljugit vid inresan till Brasilien om att de inte tillbringat tid i England de senaste två veckorna, enligt Anvisa.

Då krävde hälsomyndigheten att spelarna omedelbart skulle sättas i karantän. När trion sedan fanns med i startelvan trots allt satte Anvisa stopp för matchen.

Två av de inblandade spelarna är Cristian Romero och Giovani Lo Celso, som båda tillhör Tottenham. Enligt Football London har duon rest utan tillåtelse från klubben och riskerar böter när de återvänder till London.

Det är ännu inte beslutat om eller när matchen ska spelas.

"Den första officiella matchrapporten har skickats till Fifa. Informationen kommer att analyseras av den kompetenta disciplinnämnden och ett beslut kommer att tas i sinom tid", skriver Fifa i ett uttalande.

Polisen utreder

Fyra argentinska spelare utreds av polis efter att skandalmatchen mot Brasilien avbröts av brasilianska hälsomyndigheten.

Skandalen riskerar att göra Premier League-klubbar nervösa för att släppa spelare på landslagsuppdrag framöver.

– Det är en röra, säger Aston Villas vd Christian Purslow.

Under måndagen meddelade brasiliansk polis att kvartetten utreds för att ha uppgett falsk information till myndigheterna.

Två av spelarna, Emiliano Martínez och Emiliano Buendía, håller till i Aston Villa. Klubben släppte iväg duon till landslaget trots att Premier League beslutat att inte låta spelare åka till länder som rödlistats av den brittiska regeringen.

Både Argentina och Brasilien finns med på Storbritanniens "röda lista", vilket innebär att de som återvänder från länderna måste sitta i karantän i minst tio dagar.

Skandalen riskerar att skapa ännu mer oro bland de engelska klubbarna.

– Det är en röra. Det som hände i Brasilien i söndags är en av de mest extraordinära sakerna jag sett inom fotbollen i hela mitt liv, säger Aston Villas vd Christian Purslow till BBC.

"Olyckligt och skadligt"

De fyra spelarna har lämnat landslaget och är på väg tillbaka till sina klubblag. Purslow hoppas att man kan hitta en lösning inför nästa landslagsuppehåll, i början av oktober.

– Jag förstår inte riktigt vad som hände, men det är väldigt olyckligt och skadligt för sporten. Vi har gjort allt vi kunnat för att komma till en vettig överenskommelse med Argentinas fotbollsförbund för att våra spelare ska kunna spela de här viktiga matcherna, säger han.

– Vi har redan ett stort bekymmer med att släppa spelare till VM-kvalet i Sydamerika, så jag hoppas att vi kan hitta en rimlig lösning innan oktober för att inte upprepa det som hände.

I värsta fall kan klubbarna bli avskräckta från att släppa iväg sina spelare framöver, enligt Purslow.

– Det skulle få vilken förnuftig klubb-vd som helst att bli oerhört nervös för att släppa sina spelare till andra länder mitt i en kris, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning