Polisen utreder ett trettiotal fall med kopplingar till äldrevården

Polisen stöter varje år på flera fall av misstänkta brott som har kopplingar till äldreomsorgen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

I vissa fall har utredningen knappt börjat medan andra är på väg till åtalsprövning.

Enligt polisen kommer så gott som alla polisinrättningar i Finland varje år i kontakt med misstänkta brott som direkt eller indirekt har att göra med äldreomsorgen.

För tillfället utreder polisen ett trettiotal fall med kopplingar till äldrevården. Vissa fall är på väg till åtalsprövning.

– En del av fallen kommer till polisens kännedom från övervakningsmyndigheterna. Polisen får också anmälningar från anhöriga och andra parter, och dessutom kan polisen inleda en förundersökning på eget initiativ, säger polisöverinspektör Heikki Lausmaa i Polisstyrelsens pressmeddelande.

Övervakningen av äldrevården i Finland hör till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) och regionförvaltningsverkens ansvarsområde. Polisen övervakar inte verksamheten vid vårdinrättningar men kan assistera övriga myndigheter till exempel vid granskningsbesök.

Enligt polisen är ansvarsfördelningen mellan polisen och Valvira tydlig och samarbetet på god nivå. Polisen underrättar alltid övervakningsmyndigheterna om man gör upptäckter som hör till övervakningsmyndigheternas ansvarsområde.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning