Polisen utreder dråpförsök i Åbo – minderårig misstänkt spottade polis i ansiktet då han greps

Polisen har noterat en tydlig ökning i antalet fall av misshandel bland minderåriga. Bild: Erik Sandström/SPT

Två minderåriga pojkar misstänks för dråpförsök efter att ha misshandlat en tredje jämnårig pojke i en privat lägenhet under helgen.

Polisen utreder ett våldsdåd som inträffade bland minderåriga i Åbo under veckoslutet.

Dådet skedde i en privat lägenhet i närheten av centrum under natten till lördag.

Tre unga män och en ung kvinna befann sig i lägenheten och drack alkohol. Under natten uppstod ett gräl mellan pojkarna. Grälet eskalerade och slutligen attackerade två av pojkarna den tredje.

Misshandeln riktades till största delen mot offrets huvud och överkropp.

Grannarna noterade att något var fel och ringde nödnumret och polisen tog sig till platsen. De misstänkta pojkarna uppträdde då aggressivt mot polisen, vilket ledde till att polisen tvingades ta till maktmedel. Bland annat spottade en av de misstänkta en polisman i ansiktet i samband med gripandet.

De misstänkta pojkarna är födda 2004 och 2005. De är båda anhållna. Offret är också minderårigt, född 2004.

Våldet som riktades mot offret var så pass kraftigt att det anses ha hotat offrets liv. Därmed utreds fallet för tillfället som dråpförsök.

Klar ökning av misshandel bland minderåriga

Statistik från polisinrättningen i Sydvästra Finland visar att våldsdåden bland minderåriga har ökat tydligt. En särskilt stor ökning kan ses sedan i fjol.

Vid den här tidpunkten i fjol hade polisen fått kännedom om 11 fall av grov misshandel. I år är motsvarande siffra 19, vilket innebär en ökning på nästan 73 procent.

Antalet fall av misshandel och lindrig misshandel är hittills i år 429. Vid motsvarande tid i fjol uppgick antalet till 318.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning