Helsingforspolisen utreder grovt djurskyddsbrott – rabiessmittade hundar kan ha sålts i Finland

Hunden på bilden har inget med fallet att göra. Bild: Pixabay

En kvinna bosatt i östra Helsingfors misstänks för grovt djurskyddsbrott.

Kvinnan hade 26 svårt medtagna små hundar i sin lägenhet. Hundarna hittades smutsiga, smala och sjuka, i trånga mörka utrymmen. De var nedsmutsade med sin egen avföring.

På grund av smittorisken och djurens skick, var man tvungen att avliva alla de 26 hundarna. Hundarna är illegalt importerade via Estland, en del av dem kommer från länder utanför EU.

Enligt veterinären som tillkallades kommer hundarna från länder där rabies och rävens dvärgbandmask förekommer. Båda sjukdomarna kan smitta från djur till människa. Om rabies bryter ut har sjukdomen dödlig utgång. Rävens dvärgbandmask är en allvarlig sjukdom som är svår att behandla.

Också djur som verkar friska kan smitta människan.

– Vi ber sådana personer som misstänker att de köpt en hund av den misstänkte vara i kontakt med polisen. Den misstänkta har sålt hundar på olika köpsajter och på sociala medier. Vi vet om att hon åtminstone använt namnen Kornelia och Lea på nätet, säger Anne Hietala på Helsingforspolisen.

Personer som köpt hund av den misstänkte är inte själva misstänkta för brott. Man ber eventuella köpare vara i kontakt med polisens enhet för djurskyddsbrott på adressen elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning