Helsingforspolisen utreder grovt djurskyddsbrott – rabiessmittade hundar kan ha sålts i Finland

Hunden på bilden har inget med fallet att göra. Bild: Pixabay

En kvinna bosatt i östra Helsingfors misstänks för grovt djurskyddsbrott.

Kvinnan hade 26 svårt medtagna små hundar i sin lägenhet. Hundarna hittades smutsiga, smala och sjuka, i trånga mörka utrymmen. De var nedsmutsade med sin egen avföring.

På grund av smittorisken och djurens skick, var man tvungen att avliva alla de 26 hundarna. Hundarna är illegalt importerade via Estland, en del av dem kommer från länder utanför EU.

Enligt veterinären som tillkallades kommer hundarna från länder där rabies och rävens dvärgbandmask förekommer. Båda sjukdomarna kan smitta från djur till människa. Om rabies bryter ut har sjukdomen dödlig utgång. Rävens dvärgbandmask är en allvarlig sjukdom som är svår att behandla.

Också djur som verkar friska kan smitta människan.

– Vi ber sådana personer som misstänker att de köpt en hund av den misstänkte vara i kontakt med polisen. Den misstänkta har sålt hundar på olika köpsajter och på sociala medier. Vi vet om att hon åtminstone använt namnen Kornelia och Lea på nätet, säger Anne Hietala på Helsingforspolisen.

Personer som köpt hund av den misstänkte är inte själva misstänkta för brott. Man ber eventuella köpare vara i kontakt med polisens enhet för djurskyddsbrott på adressen elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning