Polisen utreder Brother Christmas insamlingsverksamhet

Brother Christmas, eller Ari Koponen, under en tillställning i Helsingfors 2016. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Polisen påbörjar en förundersökning om välgörenhetsorganisationen Brother Christmas.

Enligt Polisinrättningen i Östra Nyland har det lämnats in tre polisanmälningar som påtalar oegentligheter i Brother Christmas insamling av medel för dödssjuka barn. Brottsrubriceringen för förundersökningen är förskingring, bokföringsbrott och olaglig penninginsamling.

Utöver detta har polisen även utrett två polisanmälningar som berör olaga hot i sociala medier i anslutning till Brother Christmas insamlingsverksamhet. I det ena fallet har tröskeln för en förundersökning inte överskridits.

Tusbybon Ari Koponen startade sin välgörenhetsverksamhet i slutet av 2015.

Helsingin Sanomat avslöjade i februari att Brother Christmas använde 95,6 procent av de insamlade medlen till administration 2017. Brother Christmas insamlingsverksamhet inbringade sammanlagt 962 000 euro i fjol.

Brother Christmas har efter uppståndelsen anlitat en revisionsbyrå för att granska föreningens konton och transaktioner.

– Det har riktats en lång rad grundlösa påståenden om föreningens penningaffärer i offentligheten. Det har insinuerats att det finns oegentligheter och till och med olagligheter i hanteringen av våra finanser. Jag bestrider med eftertryck dessa påståenden, sade Ari Koponen i ett pressmeddelande i mars.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39