Polisen utreder Brother Christmas insamlingsverksamhet

Brother Christmas, eller Ari Koponen, under en tillställning i Helsingfors 2016. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Polisen påbörjar en förundersökning om välgörenhetsorganisationen Brother Christmas.

Enligt Polisinrättningen i Östra Nyland har det lämnats in tre polisanmälningar som påtalar oegentligheter i Brother Christmas insamling av medel för dödssjuka barn. Brottsrubriceringen för förundersökningen är förskingring, bokföringsbrott och olaglig penninginsamling.

Utöver detta har polisen även utrett två polisanmälningar som berör olaga hot i sociala medier i anslutning till Brother Christmas insamlingsverksamhet. I det ena fallet har tröskeln för en förundersökning inte överskridits.

Tusbybon Ari Koponen startade sin välgörenhetsverksamhet i slutet av 2015.

Helsingin Sanomat avslöjade i februari att Brother Christmas använde 95,6 procent av de insamlade medlen till administration 2017. Brother Christmas insamlingsverksamhet inbringade sammanlagt 962 000 euro i fjol.

Brother Christmas har efter uppståndelsen anlitat en revisionsbyrå för att granska föreningens konton och transaktioner.

– Det har riktats en lång rad grundlösa påståenden om föreningens penningaffärer i offentligheten. Det har insinuerats att det finns oegentligheter och till och med olagligheter i hanteringen av våra finanser. Jag bestrider med eftertryck dessa påståenden, sade Ari Koponen i ett pressmeddelande i mars.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning