Polisen utreder barnskyddets agerande – allvarlig knivhuggning efter ordnat möte

Knivhuggningen skedde på Santavuorivägen i Norra Haga i Helsingfors en söndagseftermiddag i mars. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Arrangemangen vid mötesplatsen gjorde det möjligt för mannen i Haga att knivhugga sin ex-hustru, parets tre barn och hennes vän. Det anser polisen som nu inleder en förundersökning om socialmyndigheternas och den privata aktörens agerande. Tolken ingrep däremot rådigt.

Det var i mars som en man knivhögg sin ex-hustru, hennes vän och mannens och kvinnans tre gemensamma barn i Norra Haga i Helsingfors. Det skedde efter ett organiserat möte utanför en privat aktör som erbjuder skyddstjänster för barn och familjer.

Polisen har senare efterlyst den misstänkte gärningsmannen Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi som tros ha lämnat landet.

Polisen har nu inlett en förundersökning om socialmyndigheternas förfarande i ärendet. Brottsmisstanken är brott mot tjänsteplikten. Det privata företaget som ansvarade för arrangerandet av mötesplatsverksamheten är inte en myndighetsaktör och misstänkts därför för orsakande av fara.

Polisen utreder hurdana avtalsförhållandena varit mellan myndigheterna och underleverantören.

– Enligt polisens uppgifter har mötesarrangemangen rätt så väsentligt påverkat att knivhuggningen kunde ske. Nu utreder polisen vems ansvaret har varit och om det över huvud taget hade varit möjligt att agera på ett säkert sätt. Det verkar ha funnits allvarliga brister i mötesarrangemangen, säger kriminalkommissarie Pekka Hätönen.

Enligt Hätönen misstänks i det här skedet inte någon av dem som var på plats vid mötet å arbetets vägnar för brott.

– Tolken ingrep och försökte stoppa knivhuggningen medan en annan person som arbetade vid mötet tog barnen till säkerhet. I deras agerande finns inget att klandra, om det inte senare visar sig att någondera har haft ett särskilt ansvar.

Polisen letar fortfarande efter gärningsmannen som lyckades fly efter knivhuggningen. Polisen antar att han befinner sig i Irak.

– Gärningsmannen är aktiv på sociala medier och försöker ge en bild av att han befinner sig i Finland eller inom kort är på väg till Finland. Polisen är ändå av den uppfattningen att han befinner sig i Irak. Men vi är förstås på alerten om gärningsmannen trots allt skulle dyka upp i Finland, säger Hätönen.

Efter dådet kom det fram att mannen var belagd med besöksförbud. Av domstolshandlingarna om förbudet framgår att han använt våld mot henne tidigare och hotat döda henne. Han ska ha också sagt till släktingar i hemlandet att hon inte längre bär slöja och har förstört släktens heder.

Läs också: Mannen misstänkt för knivhuggningen i Haga har publicerat hotfull video

Läs också: Möte ordnades trots besöksförbud – Säkerhetsbedömning måste göras i förväg, betonar expert

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning