Polisen utfärdar varning inför skolavslutningen – uppmanar föräldrar att vara tillgängliga per telefon

Polisen får mycket att stå i till veckoslutet. Skolavslutningshelgen brukar höra till de livligaste. Bilden är från Brunnsparken i Helsingfors där unga ofta samlas. Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Skolavslutningen kan också innebära fylla, slagsmål och olyckor. Vandapolisen går ut med en varning inför helgen som väntar.

Enligt polisen i Östra Nyland har hela våren, då det gäller barn och ungdomar, präglats av våld och fylla. Och med tanke på att skolavslutningshelgen väntar befarar man att läget kommer att förvärras ytterligare.

Ådalsparken och området runt Hanaböle träsk brukar vara oroliga ställen att vistas på, i synnerhet efter att solen har gått ner. Området runt Hanaböle träsk med sina branta klippor och bitvis täta skog är i synnerhet i skymning och mörker ställen där det lätt kan gå illa. Svårtillgängligheten gör det också jobbigt för utryckningsfordon.

I fjol rapporterades flera fall av misshandel i Ådalsparken och polisen befarar en liknande utveckling också i år. Bland de som firar finns personer med stickvapen eller tillhyggen. Dessa personers primära mål är att mucka gräl, skada andra och stjäla pengar, telefoner och annat värdefullt enligt polisen.

Då en stor mängd ungdomar festar tillsammans brukar det också dyka upp vuxna som vill stifta inte önskvärd kontakt med minderåriga.

Polisen hoppas att föräldrarna tar ett ordentligt samtal med sina barn om riskerna som omger skolavslutningskvällen. Enligt polisen är ett väldigt önskvärt att komma överens om vattentäta spelregler med barnen. Annars ökar risken för att kvällen slutar med en olycka eller ett samtal från ordningsmakten.

Polisen är ändå mån om att påminna om att den stora majoriteten firar på ett hyfsat och problemfritt sätt.

För polis och ambulanspersonal är veckoslutet kring skolavslutningen ett av de mest hektiska.

Frivilligas insatser behövs också. Röda Korset och Ankkapartio finns på plats på många ställen. I Träskända finns det en tillnyktringsstation dit polisen för berusade minderåriga.

Ser man till polisen i Östra Nylands område är det i Borgå det främst vid Ånäsparken och Kokon som folk brukar samlas. I Lovisa är det badstranden och Skeppsbron som gäller, och i Sibbo Molträsket och Kalkstrand.

I Helsingfors är festandet utspritt över hela staden men mest folk brukar det vara i Brunnsparken och vid stranden i Sandudd.

Till sist vädjar polisen till föräldrar och målsmän om att vara tillgängliga via telefon, i synnerhet kvälls- och nattetid på fredag och lördag. Man påminner om vikten av att svara också då samtalet kommer från ett okänt nummer. Samtalet kan komma från polisen eller från någon volontär organisation.

Vädret under veckoslutet verkar bli hyfsat med dagstemperaturer på runt 15 grader och mest uppehåll.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning