Polisen upptäckte flera förseelser under intensivövervakningen av den tunga trafiken

Polisen har granskat över 5 000 tunga fordon i samband med olika intensivövervakningsperioder i år. Bild: Jeanette Östman/SPT

Tiotals fordon med brister i lastsäkerheten åkte fast i polisens intensivövervakning förra veckan.

Polisen upptäckte 173 förseelser som hade att göra med kör- och vilotider under sin landsomfattande intensivövervakning av den tunga trafiken förra veckan. Polisen intensivövervakade den tunga trafiken under sju dagar, från och med måndagen den 12 oktober till och med söndagen den 18 oktober.

Sammanlagt granskades 1 646 tunga fordon, av vilka 3 var bussar. 290 fordon var utländska. Polisen informerade inte om intensivövervakningen i förväg.

I samband med intensivövervakningen upptäckte polisen 38 förseelser som var kopplade till fordonens färdskrivare. Polisen stötte också på 8 förare som saknade rätt att köra sitt fordon.

Polisen upptäckte också brister i lastsäkerheten. I 62 fall hade fordonet för mycket last och i 48 fall upptäcktes brister i säkringen av lasten.

I 13 fall lät polisen inte fordonet fortsätta färden på grund av att fordonet inte var i tillräckligt gott skick.

Polisen har granskat över 5 000 tunga fordon i samband med olika intensivövervakningsperioder i år. Antalet avslöjade förseelser som haft att göra med kör- och vilotider uppgår till 672 och antalet förseelser som varit kopplade till fordonens färdskrivare är 135.

Totalt har 34 fordon tvingats avbryta sin färd på grund av allvarliga förseelser eller brister i år, meddelar polisen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning