Polisen undersöker omfattande olaglig handel med cyklar i Egentliga Finland

Polisen i Sydvästra Finland utreder en brottshärva som gäller olaglig försäljning av tusentals cyklar. Bild: Jeanette Östman/SPT

Den olagliga handeln omfattar försäljningen av sammanlagt 7 000 till 10 000 cyklar.

Polisen i Sydvästra Finland utreder en brottshärva där flera privata aktörer är insyltade i olaglig försäljning av tusentals cyklar. En del av de sålda cyklarna är stulna medan andra har sålts skattefritt.

Cyklarna har i huvudsak sålts på webbplatserna Marketplace på Facebook och Tori.fi

"Det handlar om en omfattande återförsäljning av begagnade cyklar som inte har anmälts till Skatteförvaltningen. Utöver skattebedrägeri rör det sig också om förmedlingen av stulen egendom", säger kriminalkommissarie Mika Paaer vid Polisen i Sydvästra Finland.

Den olagliga cykelhandeln ska ha pågått i fyra års tid och omfattar försäljningen av sammanlagt 7 000 till 10 000 cyklar.

"Ett alltför billigt pris, oklara omständigheter och säljarens brådska att sälja cykeln kan vara tecken på problem", säger Paaer.

I många fall vägrar försäljaren ge sina personuppgifter och kräver därtill att cykeln ska betalas kontant. Polisen understryker att även köparen kan misstänkas för brott om hen har köpt stulen egendom utan att ta reda på cykelns ursprung.

Polisen uppmanar allmänheten att mejla tips om suspekta cykelaffärer till vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning