Polisen undersöker inte gripandet av civila under säkerhetsövningen på flygplatsen

Polisen har granskat material från säkerhetskameror och hört berörda parter. Det finns inte orsak att misstänka avsiktlighet eller vårdslöshet vare sig i förberedelserna eller under övningen. Bild: Ari Sundberg/SPT

Riskbedömningen och förberedelserna var systematiska och grundliga, säger polisen om Försvarsmaktens säkerhetsövning vid Helsingfors-Vanda flygplats. Under övningen greps i misstag tre civila.

Polisen meddelade på onsdagen att man inte kommer att inleda en förundersökning av Försvarsmaktens säkerhetsövning vid Helsingfors-Vanda flygplats i början av mars.

Tillsammans med andra säkerhetsmyndigheter genomförde Försvarsmakten den 9 mars en övning på Helsingfors-Vanda flygplats. Under övningen grep soldaterna av misstag tre civila utanför övningsområdet.

Övningsområdet var korrekt markerat, skriver polisen.

På grund av incidenten har Östra Nylands polisinrättning gjort en förutredning där man granskat material från säkerhetskameror och hört berörda parter.

"Utifrån utredningen och den information som inhämtats kan man konstatera att riskbedömningen, direktiven för ansvarsfördelningen och förberedningen överlag gjordes systematiskt och grundligt med beaktande av övningens natur. Trots det har nämnda misstag inträffat", säger kriminalkommissarie Leif Malmberg, undersökningsledaren.

Malmberg säger att det inte finns orsak att misstänka avsiktlighet eller vårdslöshet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning