Polisen undersöker apotek i Lahtis

Fimea har bett alla som fått medicin från Renkomäen apteekki att kontrollera förpackningarna noggrant. Bild: Lehtikuva/Samuli Ikäheimo

Polisen har börjat utreda ett apotek i Lahtis. Renkomäen apteekki misstänks ha levererat felaktiga mediciner till kunderna.

Ärendet utreds som läkemedelsbrott och förfalskning. Efter att misstankarna mot apoteket kom ut i offentligheten på torsdagen har det statliga övervakningsorganet Fimea fått in många nya rapporter från kunderna.

– Det har bekräftats att apoteket gjort felaktiga leveranser till kunderna, säger Fimeas överdirektör Sinikka Rajaniemi, som inte vill gå in på några detaljer.

Enligt uppgifter som Fimea fick in på torsdagen har åtminstone en receptkund fått annan antibiotika än vad läkaren ordinerat. En annan kund hade fått rätt preparat, men i fel styrka.

Kriminalinspektör Kimmo Kajosmaa uppger att det för tillfället är omöjligt att säga hur många kunder som eventuellt kan ha drabbats av felaktiga leveranser.

– Hittills har det inte kommit fram något om att kunderna skulle ha hamnat i hälsofarliga situationer, säger Kajosmaa.

Den ansvariga apotekaren har ännu inte förhörts. Tidtabellen för det klarnar nästa vecka, uppger Kajosmaa.

Fimea har bett alla som fått medicin från Renkomäen apteekki att kontrollera förpackningarna noggrant. Apoteket var stängt på fredagen och väntas vara det också på lördag. Den som har innestående mediciner där kan lösa ut dem via något annat apotek och kan få ersättning för processen. Folkpensionsanstalten har instruerat andra apotek om saken.

Fimea har inlett en process för att dra in apotekstillståndet. Apotekaren har en vecka på sig att komma med ett genmäle.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning