Polisen tvingades avliva åtta hundvalpar i Helsingfors – misstänker smuggling

En estnisk man försökte smuggla åtta hundvalpar i söndags. Bild: Tullen

En medelålders man är misstänkt för smuggling. Åtta hundvalpar fick betala för det misstänkta brottet med sina liv.

Tullen stoppade en kring 50-årig estnisk man som anlände till Finland med färja i Helsingfors på söndagen. Mannen hade med sig åtta blandrasiga hundvalpar. Hundvalparna hittades i en papplåda i bilens baklucka.

Polisen tog över fallet och misstänker mannen för smuggling.

Bild: Tullen

– Mannen kunde inte presentera några som helst dokument på hundarnas ursprung, vaccinationer eller hälsotillstånd. Hundarna saknade också de nödvändiga EU-husdjurspassen och id-chip, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Anne Hietala vid Helsingforspolisens enhet för djurskyddsbrott i ett pressmeddelande.

Mannen tidigare fast för hundimport

Enligt henne var polisen tvungen att avliva hundvalparna. De utgjorde en betydande hälsorisk för andra djur och människor.

Polisen misstänker att mannen planerade att sälja hundarna i Finland. Mannen har även tidigare blivit fast för olaglig hundimport.

Enheten för djurskyddsbrott grundades för kring ett år sedan. Dess uppgift är att förebygga djurskyddsbrott bland annat genom att lyfta fram dem i offentligheten.

Bild: Tullen

– Att köpa ett husdjur från en smugglare eller valpfabrik är ansvarslöst och orsakar lidande för djuret. Så länge det finns efterfrågan finns det ändå utbud. Köparen bör ta ansvar och se till att djuret har de korrekta intygen, säger Hietala.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning