Polisen tror mördaren valde sina offer slumpmässigt

Trippelmördaren sköt en socialdemokratisk lokalpolitiker och två journalister i hennes sällskap i Imatra natten till i går. Händelseförloppet är så gott som klarlagt, men motivet höljt i dunkel.

Minuterna före midnatt på lördagskvällen parkerar 23-åringen sin bil utanför restaurangen Vuoksenvahti i centrala Imatra. Ett sällskap på tre kvinnor kommer ut från restaurangen. Mannen stiger ur bilen, lyfter sitt jaktgevär och avfyrar fyra eller fem skott. Kvinnorna träffas i huvud och överkropp, och dör omgående.

Larmet går exakt vid midnatt. Närmaste polispatrull befinner sig bara 300 meter bort. Det råder panik och kaos på brottsplatsen när polisen anländer och konstaterar att kvinnorna är livlösa. Ögonvittnen pekar ut gärningsmannen. Polisen griper honom utan att han gör minsta ansats till motstånd. Då har han redan lagt mordvapnet i bilens baklucka.

På en presskonferens på söndagseftermiddagen gick polisen igenom det man vet med säkerhet medan alla spekulationer lämnades därhän. Mannen skulle förhöras senare på söndagen, så snart han fått tillgång till rättsbiträden.

– Vi känner inte till något motiv än. Vi utgår från att mannen valde sina offer slumpmässigt, säger kriminalkommissarie Saku Tielinen som utreder fallet.

Ett av offren är socialdemokraten Tiina Wilén-Jäppinen, ordförande för Imatra stadsfullmäktige. Hon blev 53 år. De två andra kvinnorna i hennes sällskap var journalister och likaså ortsbor, födda 1964 och 1980.

Omtyckt. Stadsfullmäktigeordföranden Tiina Wilén-Jäppinen på en bild tagen i somras. Bild: Lauri Heino

Också gärningsmannen är från Imatra. Polisen uppger att 23-åringen har en kriminell bakgrund med egendomsbrott och våldsbrott på samvetet, men går inte in på några detaljer.

Ett blåstest visade att mannen inte hade alkohol i kroppen.

– Vi har också tagit ett blodprov som senare kommer att visa om han eventuellt var påverkad av droger, säger Tielinen.

Misstänks för tre mord

Vapnet var ett lagligt jaktgevär som inte tillhörde gärningsmannen. Med hänvisning till den pågående utredningen säger polisen ingenting om vapnets ägare eller hur gärningsmannen kan ha kommit över det.

– Vi har en uppfattning om detta, men vi kommenterar inte, säger Tielinen.

Polisen anser det vara uppenbart att gärningsmannen hade för avsikt att döda, och brottsrubriceringen är mord eftersom mycket tyder på att dådet var planerat. Ändå menar polisen att offren sannolikt valdes slumpmässigt.

– Gärningsmannen och offren kände inte varandra, säger Tielinen.

Polisen tillbringade söndagsmorgonen och förmiddagen med att kontakta offrens anhöriga. Myndigheterna och Röda Korset ordnade med omedelbar krisjour för närvarande då krogen stängde efter skottlossningen för att respektera offren. Anhöriga och andra i behov av krishjälp fick sådan under hela söndagen.

Gärningsmannens anhöriga var polisen däremot inte i kontakt med – på hans egen begäran.

– Mannen sade att han inte vill att hans anhöriga vet om att han är gripen, så därför kontaktade vi dem inte, säger Tielinen.

Lugn under gripandet

Polisen betecknar gärningsmannen som medgörlig. Han lydde order och lät sig gripas utan motstånd på brottsplatsen, och han kommunicerade med polisen i häktet.

– Mannen var mycket lugn. Utomstående pekade ut honom för oss. Situationen var mycket kaotisk, många människor var i panik, men mannen lydde våra order och behöll lugnet då vi grep honom, säger kriminalkonstapel Matti Hirvonen som ingick i patrullen.

Väntade utanför. Gärningsmannen väntade utanför restaurang Vuoksenvahti då offren kom ut. Bild: Lauri Heino

Enligt ett ögonvittne som FNB talat med hade gärningsmannen stigit ur bilen, skjutit de tre kvinnorna och sedan satt sig i bilen igen. När polisen kom hade han stått bakom bilen och låtit sig gripas.

Lika oklart som varför mannen sköt just de här tre kvinnorna – om de var slumpmässigt utvalda – är varför han inte sköt eller försökte skjuta ännu fler.

– Det är för tidigt att ta ställning till det, men ingenting pekar på att han ville döda just de här tre kvinnorna, säger Saku Tielinen.

Politiskt motiv osannolikt

Polisen utgår också ifrån att mannen handlade ensam. På sociala medier hann det spridas en storm av rykten, som polisen kunde dementera. Så nej, mannen hade inte jobbat inom försvarsmakten, och nej igen, brottet hade inga som helst etniska förtecken. Enligt polisen är gärningsmannen och samtliga offer födda i Finland och finska medborgare.

Under gårdagen lade folk ut ljus på gågatan utanför restaurangen i den chockade staden. Stadsdirektör Pertti Lintunen säger till FNB att skottdådet är en mycket skakande händelse.

Men även om polisens arbetshypotes är att offren var slumpmässigt utvalda kan lokalpolitikerna knappast låta bli att reflektera över alternativet i det här skedet.

– Jag vill och kan inte tro att det ligger något politiskt bakom det här. Ett fruktansvärt sorgligt besked, och ett sorgligt bakslag för oss alla, säger Jani Telkkä, kretsstyrelsemedlem i SDP i Sydöstra Finland.

Jani Telkkä är aktiv inom SDP i Imatra och kände Tiina Wilén-Jäppinen mycket väl. Han har svårt att finna ord för att beskriva tragedin.

– Vi ska precis i väg till kyrkan för att träffa anhöriga och partikamrater. Tiina var en oerhört omtyckt människa, mycket synlig och aktiv, en människa som alltid ställde upp om någon behövde hjälp, säger han.

Kretsens ordförande Teemu Hirvonen i Nyslott kände Tiina Wilén-Jäppinen via politiken men inte så bra personligen. Han vill inte spekulera i eventuella politiska förtecken till dådet.

– Om offren är en synlig lokalpolitiker och två journalister på en liten ort kan man inte undgå att slås av den tanken, men det är bättre att ge polisen arbetsro än att spekulera, säger han.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03