Polisen: Tre dödsfall under skolavslutningsnatten

Skolavslutningshelgen har huvudsakligen förlöpt lugnt, enligt polisen. Bild: Sören Jonsson/SPT

Polisen meddelar att tre personer dött under lördagen eller natten till söndagen. Åtminstone två dödsfall verkar sakna direkt koppling till festligheterna efter skolavslutningen.

Trots dödsfallen meddelar polisen i Helsingfors att festligheter efter lördagens skolavslutning huvudsakligen förlöpte lugnt. Enligt polisen minskar störningar under skolornas avslutningshelg år för år.

Polisens uppdrag i Helsingfors bestod bland annat av att konfiskera alkohol av minderåriga och av att ta hand om berusade ungdomar. Som helhet ansåg Helsingforspolisen att ungdomarna uppfört sig bra under kvällen och natten.

Dödsfall i Vasatrakten

Också polisen i Österbotten meddelar att antalet uppdrag var mindre i år än i fjol. Nattens uppdrag bestod huvudsakligen av övervakning av den allmänna ordningen men polisen var också tvungen att rycka in vid några misshandelsfall. Även rattfylleri och olika former av skadegörelse och störande beteende sysselsatte polisen.

Halvtvåtiden på natten meddelade polisen i Österbotten att man tagit emot två separata anmälningar om självdestruktiva personer som befinner sig på okända platser. På söndagsmorgonen meddelade polisen att en person som man letat efter har hittats död några kilometer utanför Vasa centrum. Polisen utreder dödsorsaken.

Den andra personen som rapporterades försvunnen återvände själv hem senare på natten.

Lugnt på Åland

Polisen på Åland meddelar att nattpasset mellan lördagen och söndagen var lugnt. Ålandspolisen redde ut ett bråk och grep en berusad person för att låta denne nyktra till under övervakning. Polisen utreder också en misstänkt stöld i Mariehamn.

På söndagsmorgonen hade polisen i Åbo ännu inte rapporterat om nattens uppdrag. På lördagskvällen påminde Åbopolisen ungdomarna om att ta hand om varandra och se till att berusade kompisar inte lämnas vind för våg.

Skottlossning i Karleby

Förutom om dödsfallet i Vasatrakten har polisen fått information om dödsfall i Åbo och Karleby, men de verkar inte ha någon direkt koppling till festligheterna till skolavslutningens ära.

I stadsdelen Pansio i Åbo hittades en död man i havsvattnet. Polisen larmades niotiden på lördagskvällen.

Det finns en småbåtshamn på platsen och polisen misstänker att mannen fallit i vattnet från en brygga eller från en båt som var förtöjd vid bryggan. Mannen var 56 år gammal och polisen utreder dödsorsaken.

I Karleby misstänker polisen i sin tur att ett brott mot liv begåtts på gården till ett fritidshus. Enligt polisen dog en person i en skottlossning på gården. Polisen larmades femtiden på eftermiddagen och har gripit den misstänkte gärningsmannen.

Den misstänkte gärningsmannen och offret kände varandra. Enligt polisen orsakade skottlossningen ingen fara för utomstående.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning