Polisen till HS: Den misstänkta Sibbomördaren försökte skapa alibi

Polisen misstänker att mannen som är misstänkt för mordet i Sibbo i juli försökte skapa ett alibi genom att fiffla med tiden på sitt armbandsur och göra en joggningsrunda i S:t Michel, rapporterar Helsingin Sanomat.

Polisen misstänker att mannen som är misstänkt för mordet i Sibbo den 23 juli bevakade sammanlagt tre personers rörelser med hjälp av spårningsutrustning, skriver Helsingin Sanomat. Dessa personer var mordoffret, en tidigare arbetskamrat till både offret och den misstänkte gärningsmannen samt en tills vidare okänd person.

Den misstänkte gärningsmannen, som sköt sig själv i samband med polisens tillslag mot hans lägenhet den 2 augusti, hade installerat spårningsapparatur i offrets och den tidigare arbetskamratens bilar och kunde på så sätt följa med var de rörde sig. Polisen har inte fått reda på vem den tredje bevakade personen är, men också i det fallet använde den misstänkte gärningsmannen sig av spårningsutrustning.

Polisen avslöjar också att den misstänkte gärningsmannen fifflat med sitt armbandsur för att skapa ett alibi åt sig själv. Armbandsuret lagrade information om var och när mannen rörde sig.

– Han hade gjort en joggningsrunda dagen efter dådet och bytt tiden i sin klocka så att klockan visade att han skulle ha varit och joggat i S:t Michel vid tidpunkten för mordet, säger kriminalkommissarie Mikko Minkkinen från polisinrättningen i östra Nyland till HS.

Ett gps-armbandsur lagrar dock också den verkliga plats- och tidsinformationen som det får från en satellit, och med hjälp av klockans logg kunde polisen konstatera att joggningsrundan i S:t Michel i själva verket gjorts först dagen efter mordet i Sibbo.

Den misstänkte gärningsmannen var 34 år gammal och en aktiv reservist. I samband med tillslaget mot hans bostad hittade polisen bland annat militärutrustning, spårningsapparatur och ett flertal vapen. Det misstänkta mordvapnet är en Ruger.22-pistol.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning