Finska polisen testar ansiktsigenkänning

Den tyska polisen har i sex månader testat kameror som känner igen ansikten på tågstationen Suedkreuz i Berlin. Kamerorna ska hjälpa i kampen mot terrorism. Bild: EPA/CARSTEN KOALL

Enligt tidningen Kaleva kan applikationen bland annat kopplas till olika myndighetsdatabaser med bilder.

Kaleva skriver att ansiktsigenkänningen först prövas på de anställda inom polisen, och att den senare kan användas i brottsutredning.

– Ansiktsigenkänning används mycket ute i världen. I Finland kan vi inte stanna kvar på stenåldern, säger Arto Tuomela på Centralkriminalpolisen, till tidningen.

Enligt honom kan ansiktsigenkänning användas till exempel för att underlätta identifieringen av personer som använder flera identiteter. I dag görs det manuellt, så att polisen går igenom videoupptagningar och försöker se om brottslingen liknar någon som potentiellt kan vara misstänkt.

Applikationen som testas ger till exempel hundra förslag på personer, som sedan kan gås igenom manuellt.

Applikationen som nu testas ger till exempel hundra förslag på personer, som sedan kan gås igenom manuellt.

Yles Spotlight berättade om experimentet och kritiken mot ansiktsigenkänning i december.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46