Polisen tacksam över hjälp – men för många inblandade kan sabotera arbetet

– Det finns alltid en risk att viktig information går förlorad om gärningsmannen blir ertappad och börjar göra sig av med bevismaterial, säger Pentti Kangasniemi vid Centralkriminalpolisen. Bild: Catariina Salo/SPT

Samhället engagerar sig för de som drabbats i Vastaamoläckan – men till slut kan bara polisen sköta polisens jobb, säger Centralkriminalpolisen.

Så mycket kapacitet som möjligt har nu kanaliserats till att hitta den eller dem som står bakom Vastaamoläckan, säger Pentti Kangasniemi som informerar om fallet vid Centralkriminalpolisen. Ett tiotal hackare har också på eget bevåg börjat hjälpa polisen att hitta den skyldiga.

Kangasniemi säger att hackarna sitter på mycket information som kan hjälpa polisen. Polisen styr ändå inte hackarna utan de agerar som vilka som helst frivilliga medborgare.

– Ingen annan kan ta över polisens arbete, men vi är tacksamma över att så många vill hjälpa till.

Läs också: Datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä hjälper polisen i jakten på hackaren

Hackarna kan användas som expertvittnen som vilka som helst medborgare, men kan inte utgöra någon officiell del av utredningen. Polisen utvärderar alltid den information som kommer in och kontrollerar att den stämmer.

Det är stort att det finländska samhället engagerar sig så starkt för offren vars privata information läckt ut, men helt okomplicerat är det inte.

– De menar väl och det är fantastiskt att polisen får så mycket hjälp. Men polisen måste själv ro i land projektet, det finns inga genvägar.

Samtidigt kan det vara riskabelt att så många är inblandade. Polisen är den enda parten som kan hålla i utredningen, och i värsta fall kan utomstående komplicera polisens arbete.

– Det finns alltid en risk att viktig information går förlorad om gärningsmannen blir ertappad och börjar göra sig av med bevismaterial.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning