Polisen: Ta hand om kompisen på stan i kväll

Bild: Vesa Moilanen

Polisen specialövervakar de minderårigas alkoholanvändning den här helgen.

Många unga firar skolavslutning denna helg. Efter de inte är vana vid alkohol kan de få problem som alkoholförgiftning eller problem med beteendet, varnar polisen.

Enligt Hannu Väänänen vid polisen i Västra Nyland är det viktigt att ungdomarna ser till att inte lämna någon kompis efter sig och att se till att ingen skadar sig.

– Det lönar sig alltid att ringa till polisen om det uppstår problem, även om man skulle vara lite berusad. Det är viktigt att be om hjälp i tid, säger Väänänen.

Det är ofta utomstående personer som ställer till problem bland unga.

– I något skede blandar sig vuxna i ungdomarnas fester och då uppstår lätt bråk. Om en grälsjuk person kommer till festplatsen lönar det sig att byta plats, säger Väänänen.

Det lönar sig att undvika de mest populära festplatserna, eftersom det också är där som de flesta problemen sker. Enligt Väänänen stöter små grupper på trygga platser inte på lika många problem.

– Föräldrarna borde också veta var deras barn håller hus. Därför ska barnet helst meddela var hen rör sig och ifall hen inte hinner hem till hemkomsttiden.

Nödcentralen rekommenderar att man laddar ner 112 Finland-applikationen till sin smarttelefon. Då man ringer ett nödsamtal med applikationen får nödcentralen automatiskt information om var man befinner sig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning