Polisen stoppade religiös sammankomst i Esbo – polisen understryker: Det handlade inte om att begränsa utövande av religionsfrihet

Två arrangörer greps för tredska mot polis. Bild: Ari Sundberg/SPT

Polisen ingrep i en religiös tillställning på ett allmänt torg i Alberga i Esbo i söndags.

Polisen i Västra Nyland avbröt i söndags en allmän sammankomst i Alberga i Esbo. Ett tjugotal personer hade samlats på Blecktorget för en religiös tillställning som inte hade anmälts till polisen i förväg.

Polisen ingrep i sammankomsten med stöd av lagen om sammankomster. I Esbo råder en sammankomstbegränsning på sex personer. Begränsningen gäller till slutet av april.

Enligt polisen tillämpas lagen om sammankomster inte på tillställningar som ordnas av religionssamfund om de ordnas för religionsutövning i samfundets egna eller med dem jämförbara lokaler.

"Tillställningen ägde inte rum på ett avgränsat område, utan på ett allmänt torg. I tillställningen deltog 20-30 personer, varvid gränsen på sex personer överskreds. Stolar för 30 personer hade placerats ut på händelseplatsen", säger biträdande polischef Kimmo Markkula i ett pressmeddelande på onsdagen.

Markkula understryker att polisen inte begränsade utövandet av religionsfrihet, utan ingrep på grund av restriktionerna för sammankomster.

Polisen skriver att arrangörerna återupptog tillställningen kort efter att polisen hade avbrutit den. Två arrangörer greps för tredska mot polis.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning