Polisen startade Youtubekanal – vill diskutera hatretorik

Tänk efter innan du skriver. Hatretorik på nätet är ett växande problem. Polisen tar upp ämnet på sin Youtubekanal.Bild: Skärmavbild

Polisen har presenterat en ny videokanal, Poliisitube. På kanalen, som finns på Youtube, presenteras programserier som riktar sig till barn och ungdomar samt videor i anslutning till trafik och förbättring av den egna säkerheten. På kanalen finns också videobloggare.

Mellan januari och juni kommer minst hundra videoklipp att visas på kanalen. I en del av programmen är texten eller talet på svenska.

Inledningsvis vill polisen i första hand väcka diskussion om hatretorik med två videor om ämnet. Antalet misstänkta hatbrott som polisen fått kännedom om har ökat kraftigt.

– Hatretorik och mobbning är faktorer som kan leda till utslagning. Utslagning åter orsakar personligt lidande, men den är också det största hotet mot vår inre säkerhet. I värsta fall kan den leda till våldsam radikalisering och extremism, konstaterade polisöverdirektör Seppo Kolehmainen när kanalen lanserades i Helsingfors i dag.

– Jag hoppas att Poliisitube och programmen bidrar till att väcka diskussion om vår gemensamma säkerhet. Vi är också själva beredda att delta i denna diskussion.

Ungdomsprogrammen i Poliisitube har gjorts i samarbete med yrkeshögskolan Haaga-Helia. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00