Polisen startade Youtubekanal – vill diskutera hatretorik

Tänk efter innan du skriver. Hatretorik på nätet är ett växande problem. Polisen tar upp ämnet på sin Youtubekanal. Bild: Skärmavbild

Polisen har presenterat en ny videokanal, Poliisitube. På kanalen, som finns på Youtube, presenteras programserier som riktar sig till barn och ungdomar samt videor i anslutning till trafik och förbättring av den egna säkerheten. På kanalen finns också videobloggare.

Mellan januari och juni kommer minst hundra videoklipp att visas på kanalen. I en del av programmen är texten eller talet på svenska.

Inledningsvis vill polisen i första hand väcka diskussion om hatretorik med två videor om ämnet. Antalet misstänkta hatbrott som polisen fått kännedom om har ökat kraftigt.

– Hatretorik och mobbning är faktorer som kan leda till utslagning. Utslagning åter orsakar personligt lidande, men den är också det största hotet mot vår inre säkerhet. I värsta fall kan den leda till våldsam radikalisering och extremism, konstaterade polisöverdirektör Seppo Kolehmainen när kanalen lanserades i Helsingfors i dag.

– Jag hoppas att Poliisitube och programmen bidrar till att väcka diskussion om vår gemensamma säkerhet. Vi är också själva beredda att delta i denna diskussion.

Ungdomsprogrammen i Poliisitube har gjorts i samarbete med yrkeshögskolan Haaga-Helia. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03