Polisen: Mannen sköts för att förhindra ett allvarligt brott

Platsen vid riksväg fyra i Orimattila där polisen sköt ihjäl en person för att ingripa i en situation som utreds som grovt brott mot liv och hälsa. Bild: Samuli Ikäheimo

En våldsam situation slutade med att polisen öppnade eld på riksväg fyra i Orimattila i Päijänne-Tavastland på söndagen.

Enligt ett pressmeddelande från polisen och åklagaren pågick en situation som nu utreds som grovt brott mot liv och hälsa. En polis som kom till platsen av en händelse använde sitt tjänstevapen för att stoppa brottet.

Händelseförloppet började klockan 12.30 då polisen larmades till Orimattila. Enligt de första uppgifterna hade en bilist kört för fort och vårdslöst och orsakat flera farliga situationer i trafiken. Bilen hamnade efter en krock till slut på gräset i mitten av motorvägen.

En polis i tjänst råkade då komma till platsen. Polisen deltog inte i utryckningen efter trafiklarmet, uppger den jourhavande åklagaren Jonna Ryynänen vid Västra Finlands åklagarämbete.

Polisen, som kom till platsen, utsattes inte för våldsbrottet. Mannen som sköts var kring 30 år gammal och bosatt i Lahtis.

Polisen och åklagaren har tills vidare inte gett ut några ytterligare detaljer om fallet. Men man poängterar att polisen inte sköt på grund av trafikutryckningen.

Flera personer hade redan på söndagen varit i kontakt med polisen på grund av de farliga situationerna i trafiken.

Utreds av riksåklagarämbetet och polisen

Fallet ska nu utredas av både Riksåklagarämbetet och polisen, uppger Ryynänen.

– Åklagaren leder utredningen då det gäller polisens bruk av maktmedel och om polisen hade orsak att misstänka brott. Men i helheten finns även händelser som utreds av den lokala polisen, sade hon.

Riksåklagarämbetet kommer att utse en utredningsledare på måndag.

Fallet i Orimattila är det tredje i år där en person dödats av polisen. Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att det sannolikt fråga om en statistisk avvikelse. Han säger att polisens utbildning, lagstiftningen för när vapen får användas och polisens egna direktiv för vapenbruk är oförändrade.

Kolehmainen säger att man noggrant kommer att gå igenom det senaste fallet och göra nödvändiga ändringar om det krävs. Det gör man enligt honom efter varje fall.

Kolehmainen säger att polisen använder vapen som en sista utväg.

– Målet är inte att döda utan att stoppa personen. Polisens bruk av maktmedel grundar sig på polislagen och nödvärn i enlighet med strafflagen. Det är de två alternativen för situationer då polisen kan använda skjutvapen. 

Artikeln har uppdaterats.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning