Polisen skingrade människor på parkhäng

Hundratals helsingforsare som samlats i parker skickades hem av polis under onsdagskvällen. Arkivbild från första maj. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Inför Kristi himmelsfärdsdag samlades hundratals människor i parker i Helsingfors. Samtliga förpassades hem av polis – men inte på grund av coronaviruset.

Det är en varm försommarkväll och vi är lediga på torsdagen – då ses vi i parken, tänkte många helsingforsare på onsdagen.

Runt 500 människor samlades i Sinebrychoffparken, flera hundra på Tjärholmen och cirka hundra på Blåbärslandet enligt Helsingforspolisens uppskattningar.

Men vid midnatt blåste polisen av festen på alla ställen.

– Vi kallades in för flera uppdrag samtidigt. Det förekom störande beteende, slagsmål och oljud som störde invånarna i området. Sådant som händer när berusade människor samlas på ett ställe, säger kommissarie Riku Korpela vid polisens ledningscentral.

Polisen drog då slutsatsen att allmän ordning inte kunde upprätthållas och att människors hälsa och trygghet var i fara.

– Vi når en punkt där vi inte kan ingripa i allting längre. Då kan vi inte trygga folks säkerhet. Särskilt farligt kan det bli när mörkret lägger sig.

Enligt Korpela gick människor hem i samförstånd med polisen. Ingen greps.

Stängda restauranger spelar in

Att människorna skulle ha skingrats på grund av smittskydd är inte fallet. Polisen har enligt Korpela inte befogenheter att ingripa i parkhäng eller andra privata sammankomster.

Polisen satte även stopp för förstamajfirandet i Brunnsparken för några veckor sedan. Då förekom knivhuggningar på olika håll i staden.

Men att en oro för att sådant skulle upprepas skulle ha inverkat på polisens beslut i går är inte fallet, säger Riku Korpela.

Så är det över huvud taget möjligt att ses i stora skaror i parker? Eller eskalerar det gång på gång?

– Om alla beter sig fint har vi ingen anledning att ingripa. Men ett stort problem är oljudet. I går spelade vissa musik på hög volym och det förekom också dj:ar, som trots polisens uppmaningar inte avbröt sina spelningar.

Korpela säger att det vi sett de senaste veckorna "inte är ett normalt sommarfenomen".

– Att så här många människor vistas i parker sent på kvällen lär bero på att restaurangerna stänger tidigt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning