Polisen skingrade demonstration i Helsingfors

Polisen tvingades skingra en demonstration som ordnades på Medborgartorget i Helsingfors på lördagen. Bild: Jussi Nukari och Vesa Moilanen/Lehtikuva

Demonstrationen följde inte Regionförvaltningsverkets bestämmelser.

Polisen tvingades skingra en demonstration som ordnades på Medborgartorget i Helsingfors på lördagen. Demonstranterna sade sig försvara yttrandefriheten och hade gjort en anmälan om demonstrationen till polisen.

Demonstrationen ordnades av bakgrundskrafterna till Uusi MV-lehti. Bland demonstranterna fanns till exempel tidningens chefredaktör Juha Korhonen. Tidningens föregångare, MV-lehti, prickades för rasistiska texter av Helsingfors hovrätt i fjol.

Cirka 60 personer deltog i demonstrationen, vilket strider mot Regionförvaltningsverkets bestämmelser om sammankomster. Enligt verkets beslut får högst tio personer delta i offentliga sammankomster på grund av coronaepidemin och det rådande smittläget.

"Polisen grep en person, som senare frigavs. Tre personer har bötfällts eftersom de inte lydde polisens uppmaning att avlägsna sig", skriver polisen på Twitter.

Demonstrationen skingrades 16-tiden på lördagseftermiddagen. Enligt Helsingin Sanomat fanns det ett tiotal polisbilar och polisryttare på plats.

Polisen tvingades skingra en demonstration som ordnades på Medborgartorget i Helsingfors på lördagen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning