Polisen: Sexualbrottsanmälningar och grova trafikbrott ökar

Antalet brådskande polisutryckningar har ökat med 26 procent under årets första hälft i jämförelse med samma tid i fjol. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Under årets första hälft anmäldes färre brott mot strafflagen än under motsvarande tid i fjol. Men brottsiffrorna ökar inom flera kategorier.

Polisens riksomfattande statistik visar att det totala antalet polisuppdrag under årets första halvår har minskat aningen i jämförelse med fjolåret. Däremot har antalet brådskande fall ökat med över 26 procent.

Det har i sin tur lett till att aktionsberedskapstiden nu är längre än tidigare.

– I polisuppdrag av skyndsamhetsklass A nådde vi inte händelseplatsen lika snabbt som under motsvarande period i fjol. Särskilt i glesbygder har polisen en längre aktionsberedskapstid än i större städer, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Antalet sexualbrott ökar

Under årets första hälft anmäldes färre brott mot strafflagen än under motsvarande tid i fjol.

Men den positiva förändringen beträffande brottsligheten i landet, raseras av att antalet sexualbrott i sin tur ökade med över 16 procent.

Polisen betonar ändå att undersökningar visar att ökningen inte härstammar från att sexualbrotten skulle ha ökat, utan att den egentliga ökningen har skett i antalet anmälningar som görs.

Av de anmälningar som polisen tog emot under årets första halvår, var förövaren i närmare sju av tio fall känd. I över 28 procent av fallen var förövaren av utländsk härkomst, vilket innebär att andelen utlänningar som anmäls för sexualbrott har ökat med cirka 6 procent jämfört med året innan.

Allt fler kör narkotikapåverkade

Den färska statstiken visar också att finländarna begår allt färre lindriga trafikbrott. Men däremot har antalet grova trafikbrott ökat. Under 2018 registrerades totalt över 4 000 fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Enligt polisen tyder den nuvarande trenden på att siffran i slutet av 2019 kommer vara högre. Senast antalet grova trafikbrott varit så här högt var år 2009.

Allt färre finländare kör alkoholpåverkade, men ändå har rattfylleri i sin helhet ökat i landet.

Orsaken bottnar i en ökning av antalet personer som kör narkotikapåverkade. Vid den här tiden i fjol var sammanlagt 38 procent av alla rattfyllerifall orsakade av narkotika. I år är siffran nu redan över 40 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning