Polisen: Många unga dricker alkohol för första gången i kväll

Polisen övervakar ungdomarnas användning av rusmedel i hela landet under veckoslutet. – Berusade barn eller unga riskerar också att falla offer för brott och risken för olika slags berusningsolyckor ökar, säger överkommissarie.

Polisen påminner om att föräldrarna och barnskyddsmyndigheterna alltid underrättas om en person under 18 år har druckit alkohol. Dessutom får den unga vanligtvis en ordningsbot på 40 euro, berättar polisen i ett pressmeddelande.

– Genom övervakningen strävar polisen efter att förebygga förmedling av alkoholdrycker till minderåriga samt olovlig användning och olovligt innehav av alkohol bland minderåriga, säger överkommissarie Vesa Pihajoki vid Polisstyrelsen i pressmeddelandet.

Polisen berättar att man varje år varit tvungen att göra 700–1 200 anmälningar till barnskyddet.

– Antalet unga som gjort sig skyldiga till straffbart innehav av alkohol och antalet barnskyddsanmälningar har dock minskat under de senaste åren och vi önskar självfallet att utvecklingen fortsätter i samma riktning, säger Pihajoki.

Att förmedla alkohol till en minderårig är ett brott. Polisen vädjar därför till myndiga personer att inte förmedla alkohol till en enda minderårig.

Polisen säger att de märkt att många barn och ungdomar dricker alkohol första gången i sitt liv under skolavslutningshelgen.

– Berusade barn eller unga riskerar också att falla offer för brott och risken för olika slags berusningsolyckor ökar, säger Pihajoki.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning