Polisen övervakar julfirande festprissar

Polisen kommer att intensivövervaka trafiken under två helger i november för att förebygga oroligheter och rattfylleri. Bild: SPT

Övervakningen går under devisen "nykter i julfesttrafiken" och försiggår under två helger i november.

Polisen gör blåstest på bilförare i synnerhet under kvällarna och nätterna, men förarnas körskick kan också kontrolleras i samband med veckoslutets morgontrafik. Intensivövervakningen pågår under helgerna den 15-17 november och den 22-24 november.

– I stället för att ta bilen till restaurangen är det bättre att lämna bilen hemma och använda till exempel kollektivtrafik om man ska fira julfest med alkohol, säger polisinspektör Timo Ajaste på Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Utöver övervakningen av rattfyllerister utlovar polisen också en skärpt övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten särskilt i närheten av serveringsställen.

– En synlig övervakning i närheten av restauranger och barer förebygger oroligheter och förhindrar att människor kör i berusat tillstånd.

Sammanlagt 399 människor har dött eller skadats i trafikolyckor som har förorsakats av rattfyllerister under årets första nio månader, uppger polisen.

– November har varit en av årets dystraste månader när det gäller allvarliga rattfylleriolyckor, säger Ajaste.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning