Polisen oroad över barn och unga som bär kniv i Esbo – yngsta bara 8 år

Polisens bild på beslagtagna vapen. Bild: Polisinrättningen i Västra Nyland

Esbopolisen har under hösten stött på allt fler minderåriga som bär kniv med sig till skolan och på fritiden.

Nyligen larmade polisen i Esbo och Grankulla om en ökning av rån utförda av minderåriga, vilket HBL uppmärksammade. Nu uttrycker polisen oro för att unga i Esbo bär med sig knivar och olika slags eggvapen.

Den yngsta som har polisanmälts har varit bara 8 år gammal, skriver polisinrättningen i Västra Nyland i ett pressmeddelande.

Polisen betonar att det är olagligt att bära eggvapen utan giltig orsak, oberoende av knivens storlek.

De knivar som har hittats bland unga är till exempel brödknivar, fällknivar, multifunktionsverktyg och så kallade överlevnadsknivar. De har hittats hos barn och unga både i skolan och på fritiden. Enligt polisen handlar det om ett fenomen som har blivit påtagligt i Esbo under hösten.

Kriminalkommissarie Jenni Romanoff säger i pressmeddelandet att många unga, som polisen har talat med, har sagt att också andra bär kniv. Polisen uppmanar vårdnadshavare att ta upp frågan med sina barn, och vid behov kontrollera väskor och mobiler.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning