Polisen öppnar musslan kring Airiston Helmi

Bild: Kirsi Kanerva

Polisen och gränsbevakningen livade upp ett annars stillsamt höstveckoslut i Åbolands skärgård. En spektakulär myndighetsoperation väckte stor uppmärksamhet. Och det var säkert också meningen.

Orsaken till operationen är misstankar om allvarliga ekonomiska brott såsom penningtvätt, bokföringsbrott och skattebedrägeri.

Centralkriminalpolisen har fortfarande inte meddelat vilket företag eller vilka personer de misstänkta brotten gäller, men då samtliga tillslag har gjorts mot egendom som tillhör Airiston Helmi och den ryska affärsman som har nära kopplingar till företaget kan det väl knappast gälla något annat än misstankar mot just dessa.

Ekonomiska oegentligheter utreds nu, men samtidigt väcks också andra frågor kring Airiston Helmi och affärsmannen. Till exempel varför alla fastigheter som de har köpt ligger precis invid stora farleder i Åbolands skärgård och varför många av dem utrustats med massiva betongbryggor och elektronisk övervakningsapparatur? Med tanke på turism, som Airiston Helmi uppges bedriva, låter det märkligt. Enligt grannar står husen också för det mesta tomma.

Enligt militära källor i Helsingin Sanomat har både försvarsmakten och skyddspolisen redan en längre tid haft företaget under lupp. Brottsmisstankarna gav myndigheterna en möjlighet att titta närmare på de här objekten.

Då hundra poliser deltar i en operation, beslagtar dokument och datamateriel och griper tre personer – av vilka en uppges vara rysk medborgare – är det en signal om att myndigheterna tar det här på allvar och att man har ögonen på aktörerna.

Då ryska intressen berörs brukar den ryska ledningen reagera även om ärendet kan förefalla obetydligt. Rysslands premiärminister Dimitri Medvedev kommer till Helsingfors på onsdag för samtal med statsminister Juha Sipilä. Eventuellt kan veckoslutets händelser i Åbolands skärgård också dyka upp i de samtalen.

Även om de nu pågående utredningarna inte skulle visa sig innehålla något annat än ekonomiska frågor och -brott finns det ingen orsak att blunda för risker i utländsk anskaffning av fastigheter, speciellt i närheten av militära eller annars strategiskt viktiga områden. Regeringen väntas i november komma med ett lagförslag om ändringar i övervakningen av markaffärer som förhoppningsvis ger bättre möjligheter att begränsa köp av fastigheter för personer och företag utanför EU. Det finns skäl att göra noggrannare granskningar med säkerhetspolitiska ögon.

Tommy Westerlund Ledarskribent

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46