Tiotals skadade i våldsamheter i Armenien

Bild: VAHRAM BAGHDASARYAN

Tiotals människor har skadats i våldsamheterna mellan demonstranter som tagit personer som gisslan och polisen i Armenien. Dessutom har 26 personer gripits.

Demonstranter som stöder oppositionsledaren Zhirair Sefilyan som är häktad har hållit personer som gisslan i en lokal polisstation i huvudstaden Jerevan i nästan två veckor.

Sefilyan greps i juni. Han misstänks ha planerat att ta över regeringsbyggnader och mediehus. Sefilyan är känd för sin hårda kritik mot regeringen och han är ledare för en liten oppositionsgrupp. Han och anhängare till honom greps i juni som misstänkta för bland annat planering av att ta över regeringsbyggnader.

Sefilyan har redan tidigare dömts till fängelse för att ha planerat ett kuppförsök. Han greps år 2006 då han sades ha planerat ett våldsamt kuppförsök. Då dömdes Sefilyan till 1,5 års fängelsestraff. Han frigavs 2008.

Sefilyan har kritiserar Armeniens regering bland annat för dess agerande i konflikten i Nagorno-Karabach. Relationen mellan Armenien och Azerbajdzjan har fortsatt vara kylig i tiotals år på grund av konflikten.

På våren bröt våldsamheter ut vid området. Över 100 personer dog i våldsamheterna. Parterna undertecknade ett avtal om vapenvila, men de har sedan anklagat varandra för brott mot vapenvilan.

Nagorno-Karabach ligger i sydvästra Azerbajdzjan. Området har en armenisk majoritet och området har förklarat sig självständigt, men självständigheten har inte godkänts internationellt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03