Polisen: Morden i Stockholm resultat av gängkonflikter

Två unga män hittades skadade i en bil i Stockholm i går kväll och dog senare på sjukhus. Bild: AFP / Lehtikuva/Jessica Gow

Under de senaste dagarna har fem mord i gängmiljö inträffat i Stockholm. Nu svarar polisen med att lägga in extra resurser.

– Vi har haft ett stort antal grova brott och skjutningar i Stockholm senaste tiden. Senaste dagarna har vi haft fem mord i Stockholm. Naturligtvis är det alarmerande och mycket allvarligt, säger Ulf Johansson, regionpolischef, vid en pressträff i polishuset på Kungsholmen.

Johansson säger att extra resurser kommer att sättas in, men utan att precisera närmare.

– Slutsatsen är att vi inte kan utesluta nya våldsbrott. Vi har haft fem mord de senaste dagarna. Vi kan konstatera att det uteslutande rör sig om skjutningar i gängmiljö, säger Patrick Ungsäter, polischef område nord.

– Vi menar att det är isolerade gängmiljöer, säger han om riskerna för allmänheten.

Polisen uppger att det pågår tolv gängkonflikter i Stockholm. Sex i syd och sex i norr. Polisen har därför inte resurser att punktmarkera alla inblandade.

När det gäller nattens mord i Kista vill inte polisen närmare gå in på vilka offren är.

– Jag kan inte kommentera det mer än att de ingår i den här gängmiljön och kända av oss sedan tidigare, säger Patrick Ungsäterr, polischef område nord, om de två personer som mördades i går kväll. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning