Polisen misstänks för brott mot tjänsteplikt under klimatdemonstrationen i Kajsaniemi

Helsingforspolisen sprejar demonstranter i ansiktet på Kajsaniemigatan den 3 oktober. Bild: Elokapina - Extinction Rebellion/Lehtikuva

Specialiståklagare Heidi Savurinne inleder en förundersökning om polisens agerande under klimatdemonstrationen i centrala Helsingfors i början av oktober.

Utredningarna kring den uppmärksammade klimatdemonstrationen i Helsingfors den 3 oktober går in i en ny fas. Specialiståklagare Heidi Savurinne vid riksåklagarens byrå har beslutat inleda en förundersökning om metoderna Helsingforspolisen använde mot demonstranterna som blockerade trafiken på Kajsaniemigatan och Unionsgatan.

De centrala frågorna i utredningen är på vilka grunder polisen använde maktmedel för att skingra demonstranterna och om polisens agerande var lagligt.

Polisen sprejade bland annat demonstranter i ansiktet med gassprej för att sätta stopp för demonstrationen, som ordnades av det internationella systemkritiska nätverket Extinction Rebellions finländska gren, Elokapina.

Läs också: Irma kedjade fast sig vid en jolle – då bar polisen bort henne

Det misstänkta brottet är i det här skedet brott mot tjänsteplikt. Riksåklagarens byrå uppger att eventuella ytterligare brottsrubriceringar preciseras under förundersökningens gång. Både befälsföringen och utförandet ska utredas.

Flera poliser är misstänkta i fallet. Helsingforspolisen skriver på Twitter att poliserna som omfattas av förundersökningen fortsätter normalt med sina arbetsuppgifter.

Biträdande riksåklagaren Jukka Rappe är åklagare i fallet. Både deltagare och vittnen kommer att höras.

Helsingforspolisens agerande har väckt en mycket livlig diskussion. Polisen har själv motiverat bruket av gassprejen bland annat så här:

"Polisen försökte genom råd, order och uppmaningar flera gånger avlägsna personer från Kajsaniemigatan. Slutligen fattades beslut enligt normalt ledningsförfarande om att använda sprej med målet att få folkmassan att skingra sig och bryta motståndet, så att personerna skulle gå att bära eller leda bort från gatan."

Polisen hänvisade också till att polisresurser behövdes för andra uppdrag.

Läs också: Polisarbetet i Kajsaniemi i lördags granskas under veckan: – Man kan bära bort folk, säger våldsexpert

Polisstyrelsen har tidigare på Inrikesministeriets begäran gjort en egen utredning om händelserna. Polisstyrelsen anser att polisen agerade korrekt, och skriver att gassprej var det lindrigaste möjliga maktmedlet polisen kunde ta till i situationen.

Mer om ämnet:

Inrikesministern: Polisen ska använda maktmedel som sista åtgärd

Ledare: Polisens pepparsprej kan svida i egen päls

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning