Polisen misstänker över 40 personer för brott vid coronademonstration i Helsingfors

Polisen misstänker över 40 personer för sammankomstförseelse i samband med coronademonstrationen i Helsingfors den 20 mars. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Enligt polisen lät arrangörerna bakom coronademonstrationen i Helsingfors bli att följa den plan som man på förhand hade slagit fast tillsammans med polisen.

Den 20 mars samlades omkring 300 personer i Helsingfors för att demonstrera mot de rådande coronarestriktionerna. 46 av dem misstänks nu för sammankomstförseelse, meddelar polisen.

Enligt de rådande coronarestriktionerna skulle högst 6 personer ha fått samlas i grupp under demonstrationen. Arrangörerna hade därför på förhand anmält ett tiotal mindre demonstrationer till polisen, men under demonstrationen flöt ändå grupperna samman.

Enligt polisen följde arrangörerna inte de överenskommelser som man på förhand hade slagit fast. Dessutom lyssnade demonstranterna på plats inte till polisens uppmaningar om att hålla sig i grupper på maximalt 6 personer.

"En del av de 46 misstänkta har dömts till böter för sammankomstförseelse och i en del fall har det klarnat att det inte finns skäl att misstänka brott. Därtill går en del av fallen via förundersökning vidare till åtalsprövning", säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Juha-Matti Suominen i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning