Polisen misstänker: Också finska myndigheter har lurats om påstått död avvisad man

Fallet då en irakisk man fick avslag på sin asylansökan och skickades tillbaka till Irak där han mördades utreds nu som grov förfalskning och givande av osann utsaga. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Polisen misstänker att också förvaltningsdomstolen har fått förfalskade dokument i fallet som ledde till att Finland prickades i Europadomstolen.

I november fälldes Finland i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Enligt uppgifter hade en irakisk man mördats i Irak efter att ha avvisats från Finland då han fick avslag på sin asylansökan.

I april gick polisen ut med att man misstänker att dokumenten som Europadomstolen baserade sin dom på är förfalskade och att mannen är vid liv.

Nu misstänker polisen att också finska myndigheter, närmare bestämt Helsingfors förvaltningsdomstol, i slutet av 2017 fick ta emot förfalskade dokument. Fallet utreds som grov förfalskning och givande av osann utsaga.

Fler personer är enligt polisen misstänkta.

I fallet med Europadomstolen misstänker polisen grov förfalskning och grovt bedrägeri. Tre personer är misstänkta, och en av dem är fortsatt häktad. En av de misstänkta finns enligt polisen i Irak.

Det var mannens dotter som ursprungligen begärde att fallet skulle tas upp i Europadomstolen. Finland ålades att betala 20 000 euro till henne i ersättning för det lidande som faderns död och Finlands förfarande hade orsakat henne. Hon är en av dem som varit häktade i fallet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning