Polisen misstänker grovt jaktbrott – avlivad varg som hållit till på Kimitoön hade blivit skjuten tidigare

Polisen i Sydvästra Finland utreder ett misstänkt grovt jaktbrott. Vargen på bilden har ingen koppling till fallet. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Polisen i Sydvästra Finland utreder vem som olovligt kan ha skjutit en senare avlivad varg. Vargen tros ha hållit till på Kimitoön förra vintern.

En varg avlivades på polisens befallning i Punkalaitio den 7 februari. Nu utreder polisen fallet med vargen som misstänkt grovt jaktbrott.

Enligt polisen i Sydvästra Finland handlar det om en trebent varg, som efter att den skjutits transporterades till Livsmedelsverket i Uleåborg för att undersökas.

Livsmedelsverkets undersökning visar att det i det brutna benet fanns tecken på att vargen blivit skjuten en gång tidigare. Enligt Livsmedelsverkets bedömning är det ett tag sedan det skett.

Naturresursinstitutet har gjort en dna-analys på vargen och analysen visar att djuret hållit till på Kimitoön under vintern 2019-2020. Omkring samma tidpunkt har det även på Kimitoön gjorts flera observationer av en haltande varg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning