Polisen misstänker Finlandschef inom logistikkoncern i bedrägerihärva – förlusten över 1,2 miljoner euro

Den huvudmisstänkta i fallet var landsansvarig i Finland för en logistikkoncern. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Nästan 20 personer är misstänkta för en rad bedrägerier. Härvan kretsar kring en chef med ansvar för ett logistikbolags verksamhet i Finland.

Polisen är klar med en förundersökning om en serie bedrägerier kopplade till en logistikkoncern. Koncernens landsansvariga i Finland är central för misstankarna, meddelar polisen i Östra Nyland.

Utifrån förundersökningen misstänks den landsansvariga bland annat ha styrt pengar till ett annat företag som delvis styrdes av personen själv. Underleverantörer har också fått oskäligt stor ekonomisk nytta.

Förundersökningen började efter att en anställd vid bolaget gjorde en polisanmälan.

Nästan 20 personer är misstänkta och i helheten ingår över 30 olika brottsrubriceringar. Den ekonomiska förlusten för bedrägerierna är över 1,2 miljoner euro.

I brottshärvan har det förekommit överfakturering och ogrundade räkningar. Det har också skett bedrägerier i samband med biluthyrning, byggen och hyror. Polisen misstänker dessutom flera andra mindre brott.

– Polisen kunde frysa den huvudmisstänktas tillgångar i ett tidigt vilket minskade skadorna, säger utredningsledaren Mikko Kiiski i pressmeddelandet.

Förundersökningen har pågått 2017–2019. Nu går fallet vidare till åtalsprövning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning