Polisen: Midsommarafton var lugnare än en vanlig sommarhelg

Midsommarbrasan på Fölisön i Helsingfors kunde inte tändas i år på grund av risken för skogsbrand. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

I Helsingfors var midsommaraftonen lugnare än en vanlig helgkväll, uppger polisen. Räddningsverket har däremot haft fullt upp med olagliga brasor och ofrivilliga simmare i Kolerabassängen.

– Både under dagen och kvällen var midsommaren i Helsingfors lugn. Det var lugnare än en vanlig sommarhelg, säger kommissarie Tuomo Tuohimaa vid Polisinrättningen i Helsingfors.

Inga drunkningsolyckor skedde heller i Helsingfors. Sju fall av rattfylleri och fjorton fall av misshandel kom till polisens kännedom, vilket ändå är ganska mycket enligt Tuohimaa.

På räddningsverket i Helsingfors uppger man däremot att det fanns tillräckligt med uppdrag en kväll som denna.

– Det har främst varit fråga om räddningsuppdrag nattetid, säger jourhavande brandmästaren Jari Lempinen.

Bland annat hoppade en person i Kolerabassängen vid Salutorget och måste dras upp. På Sveaborg tvingades man rycka ut för att släcka en olovlig brasa.

Polisinrättningen i Österbotten uppger också att midsommaraftonen var lugnare än vanligt. Undantag fanns förstås.

– En person misstänks för familjevåld i Kauhava och i Vasa misstänks en person för ett bilinbrott, säger kommissarie Vesa Ojanperä.

Två drunkningsolyckor

En man drunknade i en damm i Pöytis i Egentliga Finland under midsommaraftonen, uppger Marko Virolainen, jourhavande brandmästare på Räddningsverket i Egentliga Finland.

I Petäjävesi drunknade en kvinna som försökte återupplivas, men utan reslutat.

– Under morgonen på midsommardagen hittades även en livlös person i Jyväskylä hamn. Det finns inga ögonvittnen, så man kan varken vara säker på hur eller när personen omkommit. Saken undersöks, säger Kalle Hakamäki, jourhavande brandmästare på Räddningsverket i Mellersta Finland.

Ansvarsfulla medborgare?

På grund av risk för skogsbrand har det varit förbjudet att göra upp eld i många delar av landet.

I Egentliga Finland ryckte räddningsverket in sammanlagt sju gånger för att stoppa bränder som spridit sig från öppna brasor. Enligt Virolainen är det egentligen ganska få om man ser till hela området.

– Folk är ansvarsfulla medborgare och har följt med medierna och förstått att det är förbjudet att göra upp öppen eld, säger han.

I Helsingfors var det endast en olovlig brasa som kom till polisens kännedom. Kommissarie Tuohimaa säger att folk rörde sig i högre grad längs stränderna i år än förra midsommaraftonen då folket rörde sig mer i Helsingfors centrum.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning