Polisen lättar på övervakningen vid Nylands gräns

Polisen rekommenderar att arbetare som behöver passera Nylands gräns undviker rusningstider och reserverar rejält med tid för gränskontroller. Bild: Catariina Salo/SPT

På måndagsmorgonen hopade sig trafiken vid gränsen till Nyland. 24 fordon tvingades vända om.

På söndagskvällen meddelade polisen i västra Finland via Twitter att alla vägspärrar vid Nylands gräns inte längre övervakas dygnet runt. Polisen fortsätter ändå övervaka gränserna med hjälp av automatisk övervakning och med aktiva fältpatruller.

Polisen vädjade till allmänheten om att följa begränsningarna trots den lättare bevakningen och påminde även om att det är ett brott mot beredskapslagen att överträda gränsen om man inte har en giltig orsak till det.

På måndagsmorgonen hopade sig bilarna vid gränsen. Då totalt 11 937 fordon kom till Nylands gräns under hela söndagen, tog polisen vid gränsen enbart under timmarna från midnatt till klockan 9 på måndagsmorgonen av totalt 13 798 fordon. Av dem fick 24 inte köra över gränsen.

Polisen säger att den ökade trafikmängden beror på att arbetsveckan åter kört i gång.

– Vid riksväg 4 var det som värst 45 minuters kö till kontrollen. Arbetstagare som behöver ta sig över gränsen rekommenderas att undvika de värsta rusningstiderna, reservera rejält med tid och ha de dokument som ska uppvisas för polisen inom räckhåll, säger överkommissarie Mika Pöyry från Helsingforspolisen.

Även tågtrafiken kontrollerades under måndagsmorgonen. 73 personer kontrollerades och en bot för brott mot beredskapslagen skrevs.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning