Polisen kommenterar brottsmisstankarna mot Oksanen: Händelseförloppet nästan helt klarlagt

Bild: Mikael Piippo/SPT

Tidigare i juli polisanmälde Pohjola-Norden sin förra generalsekretare Michael Oksanen för misstänkt förskingring. Nu går polisen ut med ett pressmeddelande om fallet.

Föreningen Pohjola-Nordens tidigare generalsekreterare Michael Oksanen utreds för misstänkt grov förskingring och missbruk av förtroendeställning.

Detta bekräftar Helsingforspolisen i ett pressmeddelande på fredagen. En stor del av informationen är känd sedan tidigare, och föreningen berättade redan för två veckor sedan om brottsmisstankarna för HBL.

De misstänkta brotten har ägt rum 2015-2021. Just nu är Oksanen den enda som misstänks för brott. Under förundersökningens gång har händelseförloppet klarlagts till största del, skriver polisen.

– Polisen fortsätter att utreda helheten och om andra personer möjligtvis har haft en del i förloppet, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Jenni Lehtilä, som i övrigt är förtegen om undersökningen.

På fredagsmorgonen kan Lehtilä inte säga mer om tidtabellen än att det förmodligen dröjer flera veckor innan förundersökningen är klar. I takt med att undersökningen framskrider är det möjligt att brottsrubriceringarna preciseras eller blir fler.

Den misstänkta ekonomiska skadan uppgår till nästan 400 000 euro. Förhören om fallet fortsätter.

Egendom belades med kvarstad

På torsdagen bekräftade Helsingfors tingsrätt att egendom i Michael Oksanens namn, till ett värde av 396 000 euro, belagts med kvarstad. Det betyder i praktiken att egendomen spärras.

Handlingarna i ärendet är hemligstämplade och kvarstaden gäller nu fram till den 19 november 2021 ifall ärendet inte avgjorts innan dess.

Beslut om kvarstad fattas för att en misstänkt inte ska kunna gömma eller förstöra egendom som kan behövas för att betala skadestånd eller böter.

Kriminalinspektör Lehtilä kommenterar inte frågan om hurdan egendom eller vilka tillgångar det är som belagts med kvarstad.

Straffskalan för grov förskingring går från fängelse i minst fyra månader till fängelse i högst fyra år. För missbruk av förtroendeställning rör sig straffet från böter till högst två år i fängelse.

I mitten av mars skrev HBL att Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen höll sig med tjänstebil utan lov och att han hade fifflat med kilometersättningar, samt att det fanns misstankar om att Oksanen lyft mer lön än vad han hade rätt till.

Oksanen försvarade sig och sade att det var fråga om misstag från hans sida.

HBL berättade också att Oksanen redan i sitt förra jobb som generalsekreterare för Finlandssvensk idrott (FSI) hade använt sin dåvarande arbetsgivares medel på ett tvivelaktigt sätt. Efter att Oksanen lämnade FSI och övergick i Pohjola-Nordens tjänst, blev han tvungen att betala tillbaka ett femsiffrigt belopp till sin förra arbetsgivare enligt en hemlig överenskommelse.

Återbetalningarna till FSI började efter att Oksanen tillträtt som generalsekreterare för Pohjola-Norden.

Som en följd av HBL:s avslöjande, stängde Pohjola-Nordens styrelse av Oksanen från hans tjänst. Dessutom beslutade styrelsen låta göra en specialrevision.

I april meddelade Oksanen att han drar tillbaka sin kandidatur i kommunalvalet i Kimitoön där han var uppställd för SFP.

I början av maj berättade HBL att specialrevisionen visade att Oksanen hade använt 80 000 euro av föreningens medel på felaktiga grunder.

Pohjola-Nordens högsta beslutsorgan, förbundsmötet, beslutade i slutet av maj att inte bevilja ansvarsfrihet för Oksanen.

Strax innan midsommar beslöt föreningens styrelse att börja förhandla med Oksanen om att han ska betala tillbaka de pengar som man visste att han använt fel.

Då det senare uppdagades att hundratusentals euro av understödsstiftelsens medel betalats ut till bankkonton i Oksanens namn, via ett okänt konto hos Aktia, valde föreningen att polisanmäla honom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning