Polisen klar med förundersökningen kring kokaincontainern i Karamalmen

Förutom den egentliga frakten hittade polisen 176,1 kilogram kokain i containern. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

I mitten av december i fjol bröt sig fem maskerade män in i ett kemikalielager i Esbo och gick till attack mot en lastbilsförare som höll på att lossa en container. Senare samma dag ägde en stor polisoperation rum vid Olympiaterminalen i Södra hamnen i Helsingfors.

Dådet i Karamalmen avbröts och de misstänkta gärningsmännen flydde brottsplatsen när polisen i Västra Nyland närmade sig området. Flera polispatruller spärrade av och undersökte området, men förövarna verkade redan ha hunnit avlägsna sig från platsen.

Under polisen förundersökning har det framkommit att containern innehöll, utöver den lagliga frakten, sammanlagt 176,1 kilogram kokain. Enligt polisen skulle kokainpartiet ha haft ett värde på upp till 25 miljoner euro i gatuhandeln. Förundersökningen tyder på att partiet inte var avsett för den finländska marknaden, åtminstone inte i sin helhet, utan skulle föras ut ur landet.

Delvis tack vare tips från allmänheten kunde Helsingforspolisen senare samma dag gripa sammanlagt fem personer vid Olympiaterminalen, som försökte lämna landet med färja. Av de gripna personerna är fyra bosatta i Danmark och en i Sverige. Männen häktades i början av förundersökningen misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott. De gripna personerna är födda 1987–2000.

Senare samma dag grep polisen sammanlagt fem personer vid Olympiaterminalen i Södra hamnen i Helsingfors. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Enligt polisen har två av de häktade varit på plats i Karamalmen då lastbilschauffören attackerades. De övriga tre personerna har identifierats men finländska myndigheter har inte i det här sammanhanget gjort någon förundersökning kring dem. Däremot har myndigheterna samarbetat med utländska polis- och åklagarmyndigheter för att få tag på de övriga tre. Enligt polisen har man utrett mer än tio personers delaktighet till brotten.

Läs också:

Polisen grep misstänkta vid Olympiaterminalen – hänger ihop med rånet i Karamalmen

Fem personer har häktats för knarkhärva som uppdagades i Karamalmen

Polisen i Västra Nyland har haft det huvudsakliga ansvaret för förundersökningen men också Centralkriminalpolisen och Tullen har bidragit till arbetet. Under det internationella samarbetet visade det sig att utländska myndigheter försökt konfiskera kokainpartiet redan innan containern anlände till Finland, men misslyckats.

Förundersökningen har också omfattat teknisk undersökning under vattenytan eftersom de misstänkta gärningsmännen hade försökt förstöra bevismaterial bland annat vid en båthamn i Björnviken i Esbo. Sjöbevakningen hittade i sina undersökningar bland annat bultsaxar, som antagligen skulle användas för att öppna containern.

Förundersökningen har skickats till åtalsprövning till Södra Finlands åklagardistrikt. De aktuella brottsrubriceringarna är grovt narkotikabrott, försök till grov stöld och förberedelse till grov stöld. Åtal i ärendet ska väckas senast den 20 augusti. Huvudförhandlingen i ärendet inleds i Helsingfors tingsrätt den 2 september.

Flera polispatruller spärrade av och undersökte området, men förövarna verkade redan ha hunnit avlägsna sig från platsen. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning