Polisen kan få 40 års fängelse för George Floyds död

Derek Chauvin i rätten när juryn valdes ut. Nu inleds rättegången på riktigt. Bild: TT-AP

Åtal mot poliser är ovanliga i USA – och fällande domar ännu mer sällsynta. Nu riktas världens blickar mot Minneapolis där en domstol ska ta ställning till huruvida Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död.

Rättegången mot polismannen Derek Chauvin inleds på måndagen och skiljer sig från mängden på många sätt. Den kommer att direktsändas från domstolen i Minneapolis, få personer tillåts vara på plats i rättssalen på grund av pandemin och allmänhetens intresse är enormt.

Det brutala ingripandet mot George Floyd i maj i fjol fångades på en mobilkamerainspelning som snabbt spreds över världen. I den ses den vite polisen Chauvin sätta sitt knä mot den gripnes nacke i nästan nio minuter. Floyd upprepar över 20 gånger att han inte får luft innan hans kropp blir slapp.

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin satte sitt knä på Floyds huvud och nacke i närmare 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus en timme senare.

Källa: BBC

Stora protester

De fyra poliser som var med vid ingripandet fick sparken dagen därpå – samtidigt som människor strömmade ut på Minneapolis gator för att demonstrera. Polisstationen där Chauvin jobbade stacks i brand och protesterna spred sig snabbt till andra städer.

Fallet har berört miljontals människor och blev startskottet för den största rörelsen för rättvisa och mot rasism som USA har bevittnat sedan 1960-talet. Många har trätt fram och vittnat om polisens övervåld mot svarta och krävt en reformerad yrkeskår.

Men i rättssalen är det en enda mans skuld eller oskuld som ska avgöras.

Chauvin står åtalad på tre dråpliknande punkter (på engelska second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter) men nekar till brott. Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.

George Floyds död blev startskottet för omfattande protester mot rasism, bland annat genom Black Lives Matter-rörelsen. Bilden är från Ithaca i New York. Bild: John Munson/TT-AP

Två obduktioner

De två obduktioner som har gjorts betecknar Floyds död som dråp, men det innebär inte att polisen kommer att fällas för det. I den officiella obduktionsrapporten står det att Floyds hjärta stannade när han trycktes ner i marken och det noteras även att han led av en hjärtsjukdom och hade fentanyl och amfetamin i kroppen.

Den privatbeställda obduktionen, som gjorts av läkare som anlitats av Floyds familj, slog däremot fast att han dog av kvävning.

Försvaret väntas framhålla att omständigheterna kring Floyds död är mer komplicerade än vad de kan uppfattas som i videoklippet. Chauvins advokat kommer sannolikt att argumentera för att hans klient följde polisens rutiner och hävda att Floyd dog på grund av en överdos av fentanyl och underliggande hälsoproblem.

Rättegången väntas pågå i minst fyra veckor.

"Krav på rättvisa"

Staden Minneapolis, som ligger i delstaten Minnesota, har i en förlikning i ett civilrättsligt mål nyligen gått med på att betala 27 miljoner dollar i ersättning till Floyds familj. Ett viktigt budskap om att svarta människors liv räknas, konstaterade familjens advokat Ben Crump då.

– George Floyds fruktansvärda död, som bevittnades av miljontals människor världen över, har släppt lös en djup längtan efter och obestridliga krav på rättvisa och förändring, sade han på en presskonferens.

De tre andra poliser som var med vid ingripandet i maj förra året anklagas för medhjälp och kommer att ställas inför rätta i en separat rättegång i augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning