Polisen intensivövervakar trafiken den här veckan

Typiska fall av ouppmärksamhet är chaufförer som pratar i telefon eller skriver eller läser meddelanden under bilfärdens gång. Foto: Jeanette Östman/SPT Bild:

Då bilen är i rörelse i trafiken ska telefonen inte användas. Fram till söndag kommer polisen att intensivövervaka hur väl finländarna följer detta.

Polisen meddelar att trafiken intensivövervakas i hela landet den här veckan. Det handlar om en övervakning av säkerhetsanordningar och ouppmärksamhet bakom ratten.

Typiska fall av ouppmärksamhet är chaufförer som pratar i telefon eller skriver eller läser meddelanden under bilfärdens gång.

Från och med den 1 juni 2020, då den nya vägtrafiklagen trädde i kraft i Finland, är det tillåtet att använda sin telefon sittande bakom ratten då bilen står stilla.

"Ett praktexempel på detta är då man står och väntar i rödljus. Tidigare var det förbjudet att använda telefonen då, men det ändrades i somras. Däremot får telefonen inte användas då bilen är i rörelse", säger överkommissarie Jari Näkki vid polisens trafikenhet i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning