Polisen inleder ingen förundersökning av Diarras cykelsamarbete – hade inte koppling till politiken

Initiativet till samarbetet med Helkama kom från Fatim Diarra som uppgett att hon ville bidra till en större mångfald inom reklam. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Polisen inleder ingen förundersökning av fallet med stadsfullmäktigeledamoten Fatim Diarras elcykel. Den gröna politikern hade fått cykeln mot att hon gjorde uppdateringar om den på sociala medier.

Helsingforspolisen fick ta emot flera anmälningar om Fatim Diarras (Gröna) samarbete med elcykeltillverkaren Helkama.

Stadsfullmäktigeledamoten i Helsingfors berättade själv på sociala medier om samarbete, som innebar att hon fick cykeln mot att hon gjorde uppdateringar om den.

Överenskommelsen med företaget kom till på hennes initiativ. Cykeln är värd ungefär 3 000 euro.

Polisen meddelar nu att man gjort en preliminär utredning för att utreda om det finns anledning att inleda en regelrätt förundersökning av fallet, det vill säga om det skulle handla om någon form av tagande av muta.

Helsingforspolisen har kommit fram till att Diarra inte i sitt kommunala beslutsfattande har haft att göra med frågor som gäller Helkama eller elcykelfrågor i stort. Därför ser polisen inte att det finns anledning att starta en förundersökning.

Enligt polisen uppfylls inte rekvisiten för ens det lindrigare brottet mutförseelse om det inte finns en koppling mellan gåvan eller förmånen och beslutsfattandet.

Helsingforspolisen menar att Diarra inte ens haft möjlighet att påverka mer allmänna frågor om Helsingfors elcykelstrategi under den här perioden.

Fatim Diarra är också vice ordförande för De gröna. Efter uppståndelsen kring cykeln meddelade hon att hon trots allt kommer att betala för den.

Fallet har gett upphov till en diskussion om politikers kommersiella samarbeten. Diarra är något av en influencer med exempelvis över 5 000 följare på Instagram.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning