Polisen inleder förundersökning om sexuella trakasserier av finska damidrottare

I EUSA Games tävlar europeiska högskolor i bland annat badminton, basket, fotboll, handboll, judo, rugby, bordtennis och tennis. Bild: SPT/Mikael Piippo

Polisen har inlett en förundersökning om de sexuella trakasserierna som finska damidrottare uppger att de utsattes för under studentidrottstävlingen EUSA Games i Portugal i slutet av juli.

För drygt en vecka sedan polisanmälde Studerandenas idrottsförbund OLL händelserna. Polisen uppger att de misstänkta gärningsmännen är idrottare och en äldre tränare från ett och samma land.

– Vi intervjuar offren och är i kontakt med myndigheterna i Portugal, säger Juhani Vuorisalo vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

OLL lämnade redan under själva tävlingarna in en polisanmälan i Portugal där den egentliga utredningen pågår.

I slutet av juli meddelade OLL att finska damidrottare blivit utsatta för allvarliga sexuella trakasserier och till och med för våldtäktsförsök under EUSA Games i Portugal.

Polisen påminner om att man ska göra en polisanmälan om sexualbrott så fort som möjligt efter det skedda. Man kan göra en polisanmälan genom att ringa 112 eller vid närmaste polisstation. Om man utsätts för brott utomlands ska man lämna in en polisanmälan hos den lokala polisen. Polisen i Finland hjälper ändå till med anmälan och utredningen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54