Tjänsteman misstänkt för brott – polisen inleder förundersökning kring Katri Kulmunis medieträning

Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Helsingfors polisinrättning har avslutat den inledande förutredningen om ministeriernas köp av konsulttjänster för Katri Kulmuni. En tjänsteman misstänks för brott.

Polisen kommer att inleda en förundersökning om köpen av kommunikationsutbildning åt tidigare finansministern Katri Kulmuni (C). En tjänsteman är misstänkt för bedrägeri och brott mot tjänsteplikten, meddelar Helsingfors polisinrättning.

"Utifrån förutredningen finns det anledning att misstänka brott och polisen inleder en förundersökning. Misstänkt är för närvarande en tjänsteman som enligt förutredningen varit inblandad i anskaffningen av utbildning på ett brett plan. På basis av utredingen finns det skäl att misstänka bedrägeri och brott mot tjänsteplikten", säger kriminalkommissarie Teemu Jokinen, som gjort förutredningen, i ett pressmeddelande.

Katri Kulmuni avgick som finansminister i början av juni, sedan det framgått att Arbets- och näringsministeret och Finansministeriet betalat omkring 50 000 euro i konsultarvoden för Kulmunis medieträning. Kulmunis specialmedarbetare ska ha haft en aktiv roll i att arrangera utbildningen och pressa ministerierna att kringgå reglerna för offentlig upphandling.

Polisen understryker att det tills vidare handlar om processens första steg, det vill säga misstanke. Under förundersökningens gång kan brottsbenämningarna eller misstanken förändras.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning