Polisen ingrep mot demonstranter som slagit läger i Böle

Bild: Onni Ojala/Lehtikuva

Enligt polisen var övernattning vid lägret olovligt.

Polisen har under natten mellan lördag och söndag ingripit mot demonstranter som slagit läger i Böle. Fyra personer fördes från platsen i nackgrepp i samband med att lägret revs. Efteråt släpptes alla demonstranter på fri fot.

I ett pressmeddelande säger Helsingforspolisen att det är mot stadens ordningsstadga att slå upp läger på allmän plats. Det visar sig ändå vara felaktig information då HBL ringer upp polisens ledningscentral på söndagseftermiddagen. Polisens beslut att ingripa mot demonstranterna som slagit läger baserar sig på ordningslagen, inte på stadens ordningsstadga, berättar jourhavande kommissarie Riku Korpela.

– Efter demonstrationerna på Järnvägsstorget för några år sedan har Helsingforspolisen haft som linje att inte tillåta övernattning vid demonstrationer eftersom det visat sig vara en stor risk för att störningar uppstår. Det här gäller alla demonstrationer, säger Korpela.

Enligt Korpela var demonstranterna i Böle väl medvetna om förbudet att övernatta. Polisen ska flera gånger ha försökt lösa situationen genom diskussion med demonstranterna.

På söndagskvällen skickade polisen ut ett korrigerat pressmeddelande.

HBL skrev i torsdags att en grupp asylsökande samlats till demonstration utanför Migrationsverket i Böle. Demonstrationen planerades räcka flera dagar. Nätverket Stop Deportations skriver på sitt Twitterkonto att den här demonstrationen har avbrutits av polisen under natten mellan lördag och söndag.

Deltagarna vände sig bland annat mot de utdragna asylprocesser som ibland kan ta flera år. De ville också fästa uppmärksamhet vid det oroliga läget i Irak.

8.12. 17.43: Artikeln har uppdaterats med kommentar av polisen om grunderna för beslutet att ingripa mot demonstranterna som slagit läger.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning