Polisen identifierade två lik i skogsgraven i Hausjärvi

Centralkriminalpolisen hittade skogsgraven i Hausjärvi på våren 2017 efter ett tips från allmänheten. Bild: SPT/CKP

Enligt Centralkriminalpolisen dog Karl Ivar Stenroos och Niilo Johannes Lindqvist år 1918, när de var 24 och 15 år gamla. Männen kommer att begravas på nytt i Hyvinge och Hausjärvi.

Centralkriminalpolisen har i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd (THL) kunnat identifiera två lik som legat i en skogsgrav i Hausjärvi sedan finska inbördeskrigets dagar. Polisen hittade graven på våren 2017 i samband med utredningen av det nu 27 år gamla mordet på Tuula Lukkarinen.

Lukkarinen var ett av offren i 1990-talets så kallade sandgropsmord i Hausjärvi. Lukkarinens lik hittades i närheten av en sandgrop och i fjol fick Centralkriminalpolisen ett tips om att det finns en skogsgrav några kilometer från platsen. I skogsgraven hittade polisen fyra lik men det visade sig att de härstammade från inbördeskriget och således knappast hade med sandgropsmorden att göra.

Efter ett trettiotal tips från allmänheten och dna-test på liken och de dödas förmodade ättlingar har polisen lyckats identifiera två av männen i graven. Den ena mannen hette Karl Ivar Stenroos och var född 1893, och den andra hette Niilo Johannes Lindqvist och var född 1903.

Stenroos var 24 och Lindqvist 15 år när de dog. En undersökning av benen i graven tyder på att männen blev skjutna, möjligen av tyska soldater som ansåg att männen var på de rödas sida i inbördeskriget.

– Att lösa 100 år gamla brott eller utreda de dödas identiteter hör egentligen inte till polisens uppgifter, men i det här fallet upplevde jag att det är viktigt att de döda får en korrekt begravning. Den här historian har nu kommit till sitt slut, trots att vi tyvärr inte lyckades identifiera alla liken, säger kriminalkommissarie Olli Töyräs, som lett utredningen, i ett pressmeddelande.

Tre av de döda kommer att begravas i Hausjärvi medan Karl Ivar Stenroos begravs i Hyvinge, i samma grav med sin fru.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning