Polisen i Östra Nyland arbetar med skolhot nästan varje dag

Skolhot beskrivs ofta som skämt, men kan få långtgående följder. Polisen tar varje hot på allvar. Bild: SPT/Catariina salo

De som hotar skolor säger ofta att de bara gjorde det på skoj. De flesta unga tar kraftigt avstånd från den sortens skämt.

Polisen i Östra Nyland jobbar med skolhot nästan varje dag. Flest hot skickas i högstadierna, men det är också vanligt i gymnasier och yrkesskolor, skriver polisinrättningen i Östra Nyland i ett pressmeddelande.

Vanligtvis följer hoten samma mönster: en ung person skriver "på skoj" ett hot i klassens grupp på sociala medier. Personen kan till exempel skriva "gå inte till skolan i morgon" och lägga in en bild av ett vapen bredvid texten.

Enligt polisen kan det som var avsett som ett oskyldigt skämt få långtgående följder som ofta kommer som en fullständig överraskning för dem som hotar och deras vårdnadshavare.

– Polisen utreder alltid skolhot för att få fram den skyldiga och lyckas också så gott som alltid. Varje hot tas på allvar, säger Riku Aaltonen, överkonstapel vid polisinrättningen i Östra Nyland, i pressmeddelandet.

Polisen kan beslagta personens telefon och dator och utredningen kan ta flera veckor. Polisen följer också upp de här personerna. Om personen hotar skolan på nytt kan ärendet gå till åtalsprövning direkt, med brottsrubriceringen olaga hot.

När polisen utreder ett minderårigt barn för skolhot registrerar man också en barnskyddsanmälan.

– De flesta unga vi har talat med tar kraftigt avstånd från skolhot på skoj och tycker att de är idiotiska. Många oroar sig också över hur de avslöjade gärningsmännen egentligen mår.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning