Polisen hoppfull – beskjutningen av poliser i Borgå så gott som löst, frågetecknen gäller motivet

Polisbeskjutningen i Borgå natten mot den 25 augusti ledde till en stor polisoperation som avslutades följande dag då de misstänkte bröderna greps under en polisjakt i Birkaland. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Polisutredningen som gäller de två bröder som i fjol höstas besköt en polispatrull i Borgå drar ut på tiden. Polisen behöver tre månader tilläggstid, men litar på att fallet ska gå att lösa. Själva brottet har polisen klarhet i. Frågetecknen gäller varför beskjutningen inträffade.

Polisen har begärt tre månader tilläggstid för den pågående utredningen mot de två bröderna som misstänks ligga bakom skottlossningen mot en polispatrull i ett industriområde i Borgå i slutet av augusti. Tidfristen för förundersökningen hade löpt ut i slutet av januari, men polisen har nu fått extra tid. Åtalsprövningen har senarelagts till den 24 april i vår.

– Fallet är omfattande och har utvidgats ytterligare under pågående utredning. Därför behöver vi mer tid, säger förundersökningsledare Kimmo Huhta-Aho, kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen.

"Vi behöver få veta mer"

HBL undrar om polisen vid det här laget har en uppfattning om motivet, men på den punkten är Huhta-Aho förtegen.

– Jag vill inte kommentera motivfrågan. Efter att ha jobbat med fallet i några månader har vi självfallet en uppfattning om saken, men vi behöver ännu få veta mer. Det lönar sig inte att ägna sig åt spekulationer i och med att ärendet ännu inte är avslutat. Eftersom det handlar om ett så pass samhälleligt betydelsefullt fall, är det bättre att vänta tills vi har slutgiltiga svar.

Anledningen varför Huhta-Aho betecknar fallet som samhälleligt betydelsefullt har att göra med att polisen som samhällets stöttepelare var den som utsattes för dådet.

Poliserna som besköts har hörts flera gånger under utredningens gång. Det finns inga andra misstänkta än de två bröderna. Vad som kommer att ske under de tre återstående månaderna av förundersökningen är Huhta-Aho också förtegen om.

Orsakerna och syftet torde klarna

På frågan om hur optimistisk förundersökningsledaren är att brottet över huvud taget ska gå att lösas, svarar Huhta-Aho:

– Utredningsmässigt är brottet redan löst. Men undersökningen handlar också om att få klarhet i vad som låg bakom det inträffade. Orsakerna, syftet och motivet hör till de saker vi vill ha ett svar på. Det återstår att se hur noga vi får klarhet i de frågorna. Men jag har goda förhoppningar om att vi kommer att få en förklaring.

Polisen har också varit i kontakt med svenska myndigheter, polis och åklagare. Huhta-Aho väljer att inte säga om man har varit ute efter information om tidigare brott som de två bröderna eventuellt begått eller om man har samarbetat med svenskarna kring information om det nu aktuella fallet.

De två bröderna, Richard Nicolas Granholm och Raymond Anthony Granholm häktades i Vanda tingsrätt i slutet av augusti. Fallet gäller det dramatiska händelseförloppet som började natten mot den 25 augusti när nödcentralen fick ett samtal som ledde till en polisutryckning till Ölstens i Borgå. Polispatrullen anlände till platsen strax efter midnatt och möttes av två beväpnade män. Polisen besköts och vardera skadades, den ena mer allvarligt.

Bröderna Granholm greps nästa dag i Birkaland efter en uppseendeväckande biljakt med höga hastigheter och skottlossning.

Läs också:

https://www.hbl.fi/artikel/haktningsrattegangen-mot-de-misstankta-broderna-inleds-i-tingsratten/

https://www.hbl.fi/artikel/de-misstankta-borgaskyttarnas-pappa-jag-tror-att-pojkarna-skams-sa-in-i-helvete/

https://www.hbl.fi/artikel/lagstridig-metod-da-broderna-granholm-haktades-pa-finska-sa-far-det-inte-vara-sager-justitieminis/

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning