Polisen hittade 200 cannabisplantor i Tusby – kopplingar till odlingar i Helsingfors

I januari började polisen misstänka att männen odlar cannabis. De hittade en bil på en gård till ett obebott hus och i huset påträffades två män och en cannabisodling. Bild: Polisinrättningen i Helsingfors

Polisen misstänker att tre män odlat cannabis i ett egnahemshus i Tusby. Männen misstänks för grovt narkotikabrott.

Ytterligare misstänks en fjärde man för medhjälp till grovt narkotikabrott eftersom han lånat stora summor pengar till den huvudmisstänkta för anskaffningar till odlingen.

I januari började polisen misstänka att männen odlar cannabis. De hittade en bil på en gård till ett obebott hus och i huset påträffades två män och en cannabisodling.

– Hela huset var fyllt av cannabisväxter. Man kunde inte bo i huset och en del av rummen var helt och hållet täckta med plast, säger Rauno Jämsä, utredningsledare vid polisinrättningen i Östra Nyland.

Polisen hittade totalt 200 cannabisplantor i huset. Växterna skulle ha gett över fem kilogram marijuana. Utöver växterna beslagtog polisen flera hundra gram torkad marijuana.

Köpte en fastighet i Borgå

En av de gripna männen äger fastigheten i Tusby. Mannen köpte ytterligare en fastighet i Borgå ungefär en månad innan han greps. Polisens förundersökning tyder på att det fanns planer på att odla cannabis också i Borgå. Polisen har nu beslagtagit båda husen, en stor summa kontanter och en motorcykel.

De tre huvudmisstänkta männen var häktade i ungefär en månads tid under förundersökningen. Nu har alla släppts fria i väntan på åtalsprövning.

Fallet ledde dessutom till två andra avslöjanden av cannabisodlingar i höghus i Helsingfors. De tre männen misstänks vara inblandade också i de här fallen.

Polisen misstänker att männen totalt har odlat tiotals kilogram marijuana i försäljningssyfte. Förundersökningen är nu klar och ärendet går vidare till åtalsprövning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning