Polisen hittade 200 cannabisplantor i Tusby – kopplingar till odlingar i Helsingfors

I januari började polisen misstänka att männen odlar cannabis. De hittade en bil på en gård till ett obebott hus och i huset påträffades två män och en cannabisodling. Bild: Polisinrättningen i Helsingfors

Polisen misstänker att tre män odlat cannabis i ett egnahemshus i Tusby. Männen misstänks för grovt narkotikabrott.

Ytterligare misstänks en fjärde man för medhjälp till grovt narkotikabrott eftersom han lånat stora summor pengar till den huvudmisstänkta för anskaffningar till odlingen.

I januari började polisen misstänka att männen odlar cannabis. De hittade en bil på en gård till ett obebott hus och i huset påträffades två män och en cannabisodling.

– Hela huset var fyllt av cannabisväxter. Man kunde inte bo i huset och en del av rummen var helt och hållet täckta med plast, säger Rauno Jämsä, utredningsledare vid polisinrättningen i Östra Nyland.

Polisen hittade totalt 200 cannabisplantor i huset. Växterna skulle ha gett över fem kilogram marijuana. Utöver växterna beslagtog polisen flera hundra gram torkad marijuana.

Köpte en fastighet i Borgå

En av de gripna männen äger fastigheten i Tusby. Mannen köpte ytterligare en fastighet i Borgå ungefär en månad innan han greps. Polisens förundersökning tyder på att det fanns planer på att odla cannabis också i Borgå. Polisen har nu beslagtagit båda husen, en stor summa kontanter och en motorcykel.

De tre huvudmisstänkta männen var häktade i ungefär en månads tid under förundersökningen. Nu har alla släppts fria i väntan på åtalsprövning.

Fallet ledde dessutom till två andra avslöjanden av cannabisodlingar i höghus i Helsingfors. De tre männen misstänks vara inblandade också i de här fallen.

Polisen misstänker att männen totalt har odlat tiotals kilogram marijuana i försäljningssyfte. Förundersökningen är nu klar och ärendet går vidare till åtalsprövning.