Polisen hårdbevakade trafiken i Kampen – olyckorna halverades

Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Efter att det visade sig att Kampen sticker ut i olycksstatistiken i Helsingfors valde polisen i januari att hårdbevaka området. Under månaden registrerades nästan hälften så många olyckor som under samma period i fjol.

Polisen övervakade trafiken i Kampen 70 gånger i januari. Samma siffra i fjol var endast 17 gånger.

– Jag kan inte komma ihåg att vi skulle ha fokuserat så här mycket trafikövervakning på ett visst område under en så här kort tid tidigare, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen i ett pressmeddelande.

Hårdbevakningen verkar ha gett resultat.

– I ögonfallande är att det på de platser som haft den hårdaste övervakningen inte skett en enda olycka. Det registrerades åtta större olyckor och sådana olyckor som kräver en brottsutredning. Den här mängden är den lägsta under hela 2010-talet, säger Lehtinen.

Under 2017 registrerade polisen 116 olyckor i området. Januari i fjol var speciellt dystert med 27 olyckor, varav 13 krävde brottsutredning.

– De här resultaten bekräftar min uppfattning att trafikövervakningen ska fokusera där analyserna visar att olyckorna sker. Minskningen av olyckorna ger signal om att en fokusering av synliga övervakningsresurser på ett vist område kan ha en positiv påverkan. Förstås förstår jag att andra faktorer kan påverka, såsom varierande väderförhållande, säger Lehtinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning